Izvjesno da na crnogorskom podmorju ima nafte

Izvjesno da na crnogorskom podmorju ima nafte

Izvjesno je da u crnogorskom pomorju ima nafte, a najkasnije do kraja ove godine znaćemo u kojim količinama i koliko je to ekonomski isplativo, rekao je na konferenciji za novinare ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Kako je istakao, očekivanja su bila da će informacije o nalazištima nafte i gasa biti poznate u septembru ili oktobru, međutim, do pomjeranja rokova došlo je zbog formacije koja je tražila dodatno obezbjeđenje.

“Prema poslednjoj informaciji, završena je takozvana cementacija otvora i u narednih sedam do 15 dana ući će se u formaciju koja sadrži naftu. Ostaje pitanje da vidimo koliko će to biti komercijalno isplativo”, rekao je Bojanić, piše Bankar.me.

Prema njegovim riječima, to je nešto što će procjeniti konzorcijum koji vrši istražna bušenja.

“Izvesno je da nafte ima, ali u kojim količinama, to ćemo tek znati kad se završi ovaj deo posla. Očekujemo da ćemo najkasnije do kraja godine imati potpuno izvesnu situaciju”, zaključio je Bojanić.

Crna Gora je u potrazi za naftom, početkom novembra, napravila bušotinu duboku 5.400 metara, što je najdublje do sada u Jadranskom moru, oborivši dosadašnji rekord od 4.300 metara.

“Uslovi u bušotinama bili su nam do tih dubina poznati. Novonastali uslovi su nam neočekivani. Veliki su pritisci. Niko do sada nije bušio na toj dubini. Ovo je prva bušotina koja je prošla taj sloj koji je komplikovan za bušenje. Tu kritičnu fazu, smo savladali i sada nastavljamo dalje”, rekao je početkom ovog mjeseca v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Crne Gore Marko Adžić.

Rješenje za sve ekonomske probleme

Nafta je jedini resurs koji može da riješi sve crnogorske finansijske probleme do 2024. godine, smatra kanadski stručnjak i konsultant za geofiziku i naftna istraživanja crnogorskog porijekla Vladimir Popović.

On je ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću nedavno poslao svoj prijedlog projekta razvoja naftne industrije, čijom bi realizacijom Crna Gora mogla da ima najmanje deset puta veći prihod od nafte nego od turizma u vrlo kratkom vremenu, prenosi RTCG.

“Sve što treba da se uradi je formirati nacionalnu naftnu kompaniju kao vlasnika crnogorskog podmorja, dovesti šest stručnjaka pronalazača nafte, planirati 3D program (3D geofizičko istraživanja) preko čitavog područja od Hrvatske do Albanije, uključiti konzorcijum Eni-Novatek i Energean 3D programe u zajednički program i registrovati firmu na Njujorškoj ili nekoj drugoj berzi”, kaže Popović.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This