Istraživanje pokazalo: 62% građana protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, samo 20% za!

Istraživanje pokazalo: 62% građana protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, samo 20% za!

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, čije usvajanje krajem decembra prošle godine je proizvelo veliku buru u Crnoj Gori, ali i regionu, podržava 20 odsto crnogorskih građana, dok njih 62 odsto ne podržava ovaj zakon. Kada je u pitanju vjersko opredjeljenje crnogorskih građana, njih 62 odsto se izjašnjavaju kao vjernici Srpske pravoslavne crkve, dok njih 10,1 odsto ide u Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Ovo su rezultati istraživanja koje je sprovela crnogorska Inetelligent comunications agencija, čiji izvršni direktor, Boško Kovaćević, za naš portal pojašnjava da je istraživanje sprovedeno na uzorku od 1022 građanina iz 11 crnogorskih gradova.

-Istraživanje je rađeno u intervalu od 08. do 15. januara i obuhvatilo je 1022 ispitanika. Uvjereni smo da su dva važna parametra opredijelila odluke građana Crne Gore koji su bili obuhvaćeni ovim istraživanjem. Prvi je svakako usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je kao takav proizveo ne samo tenzije u društvu, već i polarizovao političku scenu Crne Gore, ali i regiona, dok je drugi razlog da smo i zvanično ušli u izbornu godinu, kaže Kovačević.
Dodaje da je istraživanje nedvosmisleno pokazalo da je usvajanjem Zakona i svim društvenim reakcijama Srpske pravoslavne crkve i Mitopolije crnogorsko-primorske, kao i političkih partija koje su bile za i protiv njegovog usvojenja “došlo do homogenizacije nacionalnih manjina u Crnoj Gori, te su iz tog razloga dati zbirni rezultati za stranke albanske i bošnjačke profilacije”.


Kada su političke partije u pitanju, navodi, evidentan je pad podrške vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, a razloge svakako treba tražiti u brojnim aferama koje su otvorili domaći i strani mediji, ali i kontroverzni biznismen Duško Knežević. Međutim, kako navodi Kovačević, dominantan razlog svakako jeste usvajanje Zakona na kojem su stranke vladajuće većine predvođene DPS-om insistirale, uprkos oponiranju stručne javnosti.

Prema ovom istraživanju, najpopularniji među ličnostima u kategoriji političara je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
Od javnih ličnosti van crnogorske političke scene, mitopolit Amfilohije je dobio i najveću prosječnu, te vladike i članovi Episkopskog savjeta Mitopolije Joanikije Mićović i Metodije Ostojić.

-Imajući u vidu aktuelni trenutak u Crnoj Gori, treba istaći da je stav onih koji se protive Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ekvivalentan broju onih koji podržavaju SPC, te da su oni koji podržavaju implementaciju ovog Zakona u velikoj manjini. Istraživanje je pokazalo, takođe, prisustvo velikog broja apstinenata, kao i ne mali broj ispitanika koji nisu bili spremni da iznesu svoj stav, zaključuje Kovačević.

Na sledećem linku možete pogledati kompletno istraživanje:

Istraživanje

Izvor: Volim Podgoricu

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS