Gojko Perović: Ne znam zašto moj angažman privlači toliku medijsku pažnju

Gojko Perović: Ne znam zašto moj angažman privlači toliku medijsku pažnju

Rad Bogoslovije je redovan, mi imamo planove za početak godine i ne postoji bilo koji akt ili bilo šta drugo što bi dovodilo u pitanje normalno funkcionisanje škole, poručio je Perović

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, gostujući u emisiji na televiziji A1, poručio je da ne zna šta se sprema, kada je riječ o tome, da li će ostati, na mjestu rektora, kao da ne vidi zašto medijsku pažnju toliko privlače navodi da će službu nastaviti u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici.

– Dešavaju se po sistemu, fudbalskim žargonom rečeno, dupli pasovi između nekih medija iz okruženja i nekih odavde, koji bi, gledano po njihovim naslovima i ideološkoj orjentaciji, trebalo da su ljuti neprijatelji. Rad Bogoslovije je redovan, mi imamo planove za početak godine i ne postoji bilo koji akt ili bilo šta drugo što bi dovodilo u pitanje normalno funkcionisanje škole. E sad, kako da se ponašaju ti politički centri moći i koliko imaju uticaja na neke druge centre ne mogu zaista time da se bavim – rekao je Perović.

Međutim nije htio da precizira o kojim političkim centrima moći je riječ.

Mediji su nedavno objavili je mitropolit Joanikije smijenio rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića i poslao ga u Podgoricu za starješinu Crkve Svetog Đorđa, što je on demantovao.

Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je Srpska crkva išla prije vojske i da su, odgovorni, pored ostalog, za genocid u Srebrenici je jedna besmislena tvrdnja, ocijenio je u istoj emisiji Perović.

– Ja gospodina Đukanovića poštujem iz dva razloga. Prvo, to je jedan značajan političar u prošlosti Crne Gore, učesnik monogih stvari za ovo kako sad živimo i druga stvar, on je predsjednik moje države. Ipak, zaista pokazuje, kao i svaki grešan čovjek, neka ograničenja i baš ih pokazuje kada ulazi u teme za koje nije kompetentan. Dakle, prošle godine je zagazio u jednu antiustavnu temu i imao namjeru da baš on uredi crkvu u Crnoj Gori i partija koju on predstavlja, a to mislim da nije donijelo dobro njegovoj partiji i politici. Pitanje Srebrenice i učešća crkve i vjerske zajednice u ratu u Bosni i Hercegovini opet nije njegova kompetencija i opet promašuje – kaže Perović.

Dodaje da nijedan sud, pa ni sud u Hagu nije ni u najavi imao da optuži Srpsku pravoslavnu crkvu, a kamoli da rasprtavlja o njenoj krivici.

– Samim tim krajnje je neozbiljno i degutantno da jedan čovjek na takvoj poziciji to priča. On pokazuje loš kontinuitet, da se previše bavi crkovom kao predsjednik jedne sekularne države. Pa on je začetnik svega toga i sve ove zbrke koja je poslije od toga nastala – ističe Perović.

Poručuje Đukanoviću da bi mu najbolje bilo da se drži ingerencija i da ne ulazi u one teme gdje nije kompetentan, jer, kaže Perović, tu stalno gubi.

(Dan)

CATEGORIES
Share This