Filmska pljačka u CG: Iz banke izašla sa 1,3 miliona evra

Filmska pljačka u CG: Iz banke izašla sa 1,3 miliona evra

Crnogorska policija traga za ženom koja je 12. aprila uspela da na osnovu falsifikovanih dokumenta jedne klijentkinje „Lovćen banke“ podigne sa njenog računa čak 1,3 miliona evra i nestane bez traga!

Kako navodi crnogorski Dan, filmska prevara je otkrivena 13. aprila kada je Budvanka M. O. došla da se žali banci da nije tražila da joj isplate novac koji je čuvala kod njih.

Razrađen plan

– Prevarantkinja je, navodno, 11. aprila najavila da će podići ušteđevinu u filijali „Lovćen banke“ u Herceg Novom, odakle su je, budući da se radi o velikom iznosu novca, obavestili o terminu kada bi mogla da podigne novac koji je tražila. Dan kasnije došla je u filijalu. Službenicima je priložila ličnu kartu, koja je kako se veruje bila falsifikovana. Naime, na ličnoj karti su bili podaci pokradene klijentkinje, ali je fotografija bila od prevrantkinje, tako da je podigla milionski iznos – prenose crnogorski mediji i navode da je osumnjičena mirno išetala iz banke sa parama u crnom rancu, koji je sa sobom donela, a da niko nije ni primetio da je reč o prevari.

– Sumnja se da je ona imala razrađen plan, kao i da je imala saučesnike u ovoj velikoj prevari. Navodi se i da je ona prvo morala da bude upućena da baš kod te klijentkinje iz Budve na računu ima toliko novca – kaže izvor iz istrage i dodaje:

– Pored toga, morala je da nabavi i falsifikovana dokumenta, tačnije ličnu kartu, ali i karticu pomenute banke kako bi se obavila identifikacija. Tako da istražitelji utvrđuju da li je imala pomoć „iznutra“, odnosno da li joj je pomogao neko od zaposlenih u banci, kao i da li je imala pomoć u MUP, kako bi falsifikovala dokumenta oštećene Budvanke.

Video snimak

Izvor iz istrage objašnjava da ovako organizovanu kriminalnu radnju nije mogla da izvede jedna osoba.

– Kada je filijala u Herceg Novom shvatila da je novac isplatila pogrešnoj osobi, slučaj je odmah prijavljen centrali banke, koja se nalazi u Podgorici. Policija je obaveštena, a u istragu se uključilo i tužilaštvo – pišu lokalni mediji i dodaju:

– Pregledanjem video-nadzora koji poseduje banka „Lovćen“ snimljeno je lice prevarantkinje koja je uspela da prevari službenike banke koji su joj isplatili pare na osnovu lažnih dokumenata.

Policija još uvek nema ime prevarantkinje i za njom se i dalje intezivno traga. – Sve što se zna o njoj jeste njen lik koji je snimila nadzorna kamera banke – navode izvori. Istragu je pokrenula i sama banka koja proverava sve službenike koji su imali kontakt sa osumnjičenom. – Utvrđuje se kako i kada je osumnjičena stupila u kontakt sa bankom, kao i koji službenik joj je obećao i zakazao termin kada će joj novac biti isplaćen. Takođe, proverava se i ko joj je isplatio novac bez detaljnog utvrđivanja da li je u pitanju klijent čije je novac – kaže izvor.

Velike kontrole

Vladimir Vasić, finansijski ekspert za Kurir kaže da se ovakav slučaj prevare nije dogodio u poslednjih 15 godina, jer nam je bankarstvo i sistem provere podignut na najviši mogući nivo.

– Ovako nešto se retko dešava, ali kao što videte moguće je da se dogodio i ovakav vid prevare i krivičnog dela. Klijent koji je oštećen dobiće svoj novac od osiguranja, jer banka svakog klijenta osigura i zaštiti – kaže Vasić i dodaje:

– Prosto je neverovatno da službenik u banci ne zapamti lice klijenta koji kod njih ima toliko veliki novac, jer su takvi klijenti retki i bukvalno po ekspozituri imate jednog ili dva takva klijenta ili pak nijednog.

Naš sagovornik je dodao da se u bankama proverava apsolutno sve i da su kontrole zaista velike.

– Propusti se dešavaju, sad da li je neko od zaposlenih samo pogrešio i nije dobro napravio proveru ili je neko unutar banke pomogao osumnjičenoj, utvrdiće istraga. Ne isključujem ni jednu mogćnost – kaže Vasić.

(Kurir)  Foto: YouTube/ Lovćen banka, Printscreen

CATEGORIES
Share This