Đukanović: Moja kandidatura je odgovornost za Crnu Goru, agoniju treba prekinuti

 Đukanović: Moja kandidatura je odgovornost za Crnu Goru, agoniju treba prekinuti

Aktuelni predsjednik Milo Đukanović kandidat je DPS-a na predsjedničkim izborima, odlučeno je sinoć na sjednici Glavnog odbora te stranke

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) predali su danas Državnoj izbornoj komisiji (DIK) kandidaturu lidera te stranke Mila Đukanovića za učešće na predsjedničkim izborima. Đukanović je predsjednik Crne Gore bio dva puta. Prvi put od 1998. do 2002. i drugi put od 2018. do 2023. godine. Đukanović je funkciju premijera Crne Gore bio sedam puta.

– Moja kandidatura je izraz odgovornosti i brige za Crnu Goru koja se nalazi u ozbiljnim problemima. U samo nešto kraće od tri godine Crna Gora je prošla put od zemlje koja je bila oaza mira i demokratije, i efikasnosti i lider u pregovaranju sa EU, danas se opisuje kao rak rana Evrope. Danas je Crna Gora država koju investitori napuštaju i država zanemarene vladavine prava- istakao je Đukanović.

 

image

Milo Đukanović predsjednički kandidat DPS-a

 

Smatra da aktuelna vlast ne mari za stavove Venecijanske komisije.

– Crna Gora je potpuno paralisana na evropskom putu, ovu agoniju treba prekinuti. Moramo povratiti funkcionalnost institucija- poručio je Đukanović.

Kako je kazao i iz težih iskušenja izlazila je Crna Gora.

– Danas imamo motiv da sačuvamo ono što su tekovine savremenog razvoja Crne Gore, imamo ozbiljan motiv da to sačuvamo i nastavimo tim putem. Mislim da je ovo definitivnio vrijeme za odgovorne i ozbiljne ljude u politici- smatra Đukanović.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je kazao da ne misli da se njegovim kandidovanjem šalje poruka da niko u DPS-u, sem njega, nije adekvatan za kandidaturu.

– Pogledajte samo kako danas izgleda poslanički klub i predsjedništvo DPS-a, uporedite to sa novinama na ukupnoj političkoj sceni, koja je konkurencija nama, i dobićete sami odgovor- pojasnio je predsjednik.

Poručio je da je DPS bila kičma politike Crne Gore.

– Nastavljamo da igramo ulogu državno odgovorne opozicije. Imamo kandidata koji bi sigurno bili dostojni reprezenti naše politike i vrlo reprezentativni u ulozi predsjednika Crne Gore, ali moramo izaći sa najvećim adutom a to je predsjenik stranke i zato je moja kandidatura na stolu- naglasio je Đukanović.

DUKANOVIĆ: NE BIH TRČAO SA TIM DA RASPUSTIM SKUPŠTINU

Pojasnio je da nije kalkulisao i da nije bježao ni ranije od duela, te da ih je bilo mnogo težih od onih koji ga čekaju.

– U izbornu trku ulazim sa namjerom da pobjedim što prije, cilj mi je pobjeda u prvom krugu, spreman sam za cio proces. Mislim da imamo dobru ponudu. Poštujem svakog kandidata, imaćemo zanimljivu izbornu trku. Ne bih prognozirao ko može doći do drugog kruga. Ne bih trčao sa tim da raspustim Skupštinu. Treba precizno pogledati šta su ustavne odredbe, a šta kontraverze dopune Zakona o predsjedniku koji je neustavan. Ostavljam sebi još malo vremena da pogledam kompatibilnost ustavnih i zakonskih rješenja- naglasio je Đukanović.

Državna izborna komisija do sada je potvrdila kandidaturu lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću i poslanici Socijaldemokratske partije Draginji Vuksanović Stanković. Kandidature su najavili lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, a krajnji rok za predaju kandidatura je 26. februar.

(Dan)

CATEGORIES
Share This