Đukanović: Crna Gora će u mom sljedećem predsjedničkom mandatu postati članica EU

Đukanović: Crna Gora će u mom sljedećem predsjedničkom mandatu postati članica EU

Na prijevremenim parlamentarnim izborima Crna Gora mora da dobije odgovornog domaćina kuće – rekao je Đukanović.

U Tuzima je sinoć u susret lokalnim izborima u ovoj opštini a u sklopu predizbornih aktivnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića održana pobjednička tribina. Bila je to prilika da aktuelni predsjednik države podsjeti na važne političke pobjede koje je partija čiji je lider, vojevala i izvojevala u borbi za građansku, multietničku, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru.

image

MILO ĐUKANOVIĆ SINOĆ U TUZIMA

– DPS

– Želim ovu priliku da iskoristim za riječ zahvalnosti. Hvala vam što smo u najtežim trenucima naše novije istorije ovdje u Malesiji imali vrlo snažnu podršku našoj politici.

Ne zaboravljam da smo temelje naše današnje politike postavljali 1997, 1998. godine i ne zaboravljam podršku koju je ta politika tada zavrijedila ovdje u Malesiji. Ne zaboravljam ni izuzetan doprinos koji ste vi i predstavnici vaših porodica koji su iz egzistencijalnih razloga privremeno napustili Crnu Goru da bi obezbijedili kvalitetnije uslove života svojim familijama, dali obnovi crnogorske nezavisnosti 21. maja 2006. godine. Ne zaboravljam ni mnogo drugih naizgled manje važnih političkih bitaka koje smo u međuvremenu zajedno vodili i u kojima smo pokazali svoje kvalitete – kazao je Đukanović na početku svog izlaganja prisutnima u prepunoj sali Kulturno-informativnog centra Malesija.

image

MILO ĐUKANOVIĆ SINOĆ U TUZIMA

– DPS

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Tuzima i redovnim predsjedničkim, Đukanović je rekao da se u ovom trenutku i u Tuzima i u Crnoj Gori vodi jedna vrlo važna politička bitka:

“Po drugi put u samostalnoj opštini Tuzi imamo redovne izbore. Nakon što smo zahvaljujući našoj politici i naših koalicionih partnera, u crnogorskom parlamentu donijeli zakon kojim su građani Tuzi ostvarili ono što je bila njihova želja – samostalnost opštine, bili su prvi lokalni izbori na kojima je pobjedu odnijela nama konkurentska koalicija. I kao što se odlično sjećate tu zaista sa naše strane nije bilo nikakvog prigovora, jer mi smo demokratska koalicija. Mi smo politika koja jako drži do slobodne volje građana. Građani Tuzi su tako željeli u tom trenutku. Nastavili smo da dobrobitno doprinosimo dobru građana Tuzi i prosperitetu ove opštine – rekao je Đukanović.

image

MILO ĐUKANOVIĆ SINOĆ U TUZIMA

– DPS

On se osvrnuo na predstojeće redovne predsjedničke izbore zakazane za 19. mart.

– To su izbori koji su mnogo važniji od izbora samo za jednog čovjeka, pa makar to bio i predsjednik države. Ovo jesu zaista presudno važni izbori. Pobjeda na predsjedničkim izborima znači vjetar u leđa za dobar rezultat na prijevremenim parlamentarnim izborima koji slijede. Na tim prijevremenim parlamentarnim izborima Crna Gora mora da dobije odgovornog domaćina kuće – rekao je Đukanović.

image

MILO ĐUKANOVIĆ SINOĆ U TUZIMA

– DPS

Predsjednik je ukazao da su ovih dvije i po godine bile godine grčevite borbe da se odbrane, kako je to opisao, najveće vrijednosti savremene Crne Gore.

– I odbranili smo ih. Odbranili smo nezavisnost koja je bila napadnuta. Odbranili smo članstvo u NATO. Odbranili smo naš evropski put. Nije to odbranila ni prva Krivokapićeva ni druga Abazovićeva vlada, suprotno – one su udarnički radile u korist uništenja Crne Gore. Odbranila je to opozicija, odbranila je to narasla građanska svijest odgovorne Crne Gore. Ali ne bez žala. Moramo primijetiti da su mnogo toga vrijednog što smo do tada stvarali uspjeli da unište.  Ekonomija Crne Gore je danas na koljenima. Najvažniji investitori su napustili Crnu Goru. Ljudi koji se bave biznisom su u strahu od nepredvidljivosti ekonomske politike Crne Gore, od sjutrašnjeg poteza Vlade Crne Gore – istakao je Đukanović.

– Želim da vrlo odgovorno pred vama kažem. Ubjeđen sam da u mom sljedećem predsjedničkom mandatu Crna Gora postaje članica EU. Nije ovo jeftina politička propaganda. Znamo se mi dobro i znate da ja ne pričam nekontrolisano čak ni u predizbornim kampanjama. Sve što kažem dobrom odmjerim i jako se potrudim da to bude ispunjeno. Ovo vam kažem zato što sam bio na čelu vlada koje su odgovorno realizovale reforme i znam koliko smo posla već završili. Znam koliko nam je posla ostalo i znamo kako se taj posao završava. I kažem vam ne treba nam duže od dvije i po do tri godine da taj posao završimo i kažemo Evropskoj uniji mi smo spremni za članstvo – kazao je Đukanović.

On je rekao da se svim ovim izrečenim porukama predstavlja na predsjedničkim izborima, te da je to njegov svojevrsan CV.

– Naš CV je ostvarena vizija. Mi imamo lijepu i ostvarivu viziju o čemu svjedoče rezultati. Sukcesivno smo ostvarivali korak po korak u toj viziji. Čeka nas završni korak. Završni korak je Crna Gora mora da bude dio EU i mora da bude ekonomski i demokratski razvijena zemlja.

Nemojte da našu sudbinu prepuštamo bilo kome drugome. Učinimo ono što treba da učinimo. I 5. marta i 19. marta. Dajmo novi impuls građanskim Tuzima, građanskoj Crnoj Gori, koji će se dalje razvijati na temelju evropskog sistema vrijednosti. Ubijeđen sam da će biti tako. Želim da sa vama podijelim radost naših pobjeda i 5. i 19. marta – zaključio je predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

CATEGORIES
Share This