„Divlje pleme“ diglo dimnu zavjesu, a lokalni izbori objedinjeni i odloženi za jesen!

„Divlje pleme“ diglo dimnu zavjesu, a lokalni izbori objedinjeni i odloženi za jesen!

Imajući u vidu drastičan pad popularnosti DPS-a i svih konstituenata tzv. manjinske Vlade, više je nego jasno zašto se pribjeglo ovom političkom manevru

U sred galame koju su juče podigle pristalice šefa DPS-a na Belvederu i širom Cetinja, Milo Đukanović je, brzopotezno donio ukaz o proglašenju Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da izbori u više crnogorskih opština, koji su bili raspisani za jun ove godine, budu odgođeni. .

Podsjetimo, istog dana je parlamentarna većina Skupštine Crne Gore, bez rasprave, po drugi put izglasala ovaj zakon kojim se odlažu lokalni izbori u više opština.

Podsjetimo takođe, prvi put ga je 5. maja, nova skupštinska većina, uključujući i Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista (DPS), usvojila, ali ga je 6. maja Đukanović vratio Skupštini na ponovno razmatranje.

U obrazloženju je tada naveo da je već, u zakonskom roku, raspisao izbore u nekoliko opština jer je poslanicima tamošnjih lokalnih parlamenata isticao mandat.

Nakon što je Skupština drugi put usvojila isti zakon, prema Ustavu, predsjednik je morao da ga potpiše.

To znači da će izbori u Podgorici i još 13 opština (Golubovce, Pljevlja, Rožaje, Plav, Tivat, Budvu, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Bar, Danilovgrad i Kolašin) biti održani istog dana, najkasnije do 30. oktobra.

„Proglašavam Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je ponovo izglasala Skupština Crne Gore 27. saziva na Trećoj sjednici Prvog redovnog (proljećnog) zasijedanja u 2022. godini, dana 9. maja 2022. godine“, piše u ukazu, koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore.

Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Imajući u vidu drastičan pad popularnosti DPS-a i svih konstituenata tzv. manjinske Vlade, više je nego jasno zašto se pribjeglo ovom političkom manevru.

Izvor: IN4S

CATEGORIES
Share This