Demokratski front više ne postoji u Crnoj Gori

Demokratski front više ne postoji u Crnoj Gori

„Danas kao prijatelji, nas trojica želimo da pošaljemo novu poruku Crnoj Gori da u politici možete da se sastanete zajednički ali i da se rastanete i odvojeno idete ka istom cilju“, rekao je Mandić.

Demokratski front (DF) je donio odluku da stranke konstituenti idu različitim putevima ka istom cilju – Crna Gora pomirena zemlja, kazao je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

„Danas kao prijatelji, nas trojica želimo da pošaljemo novu poruku Crnoj Gori da u politici možete da se sastanete zajednički, ali i da se rastanete i odvojeno idete ka istom cilju“, rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

Konferenciji za novinare prisustvuju i Nebojša Medojević (Pokret za promjene) i Milan Knežević (Demokratska narodna partija).

Poručio je da među „nama nema sukoba ni svađe, ni razlika po pitanjima koja su dogovorili kada su osnivali DF“.

„Ponosan sam na sve što smo uradili i možemo da uradimo više“, dodao je Mandić.

On je rekao da u DF-u već izvjesno vrijeme postoje razgovori kako dalje nastaviti političku borbu. „Donijeli smo odluku da tu političku borbu, poslije obaranja režima Mila Đukanovića 2020. i njega personalno na izborima 2023. nastavimo pojedinačno…Danas nemamo Demokratsku partiju socijalista (DPS) na vlasti, ali imamo sve devijacije koje su postojale i koje je instalirao DPS na mjestima odlučivanja“, naveo je Mandić.

Medojević: Dolazimo u novu epohu, treba graditi nove mostove

Medojević je kazao da je DPS „imala plan da konkurenciju drži u nacionalnim torovima“.

„Nakon 2008. godine, kada su razlike bile najveće mi smo našli snage da sjednemo zajedno i da radimo na zajedničkom cilju – srpsko-crnogorskom pomirenju. Kad pogledate misija DF je ostvarena – Srbi i Crnogorci su pomireni i Crnu Goru doživljavaju kao svoju kuću u kojoj svi imaju sva prava“, rekao je Medojević.

Istakao je da je 90 odsto njihovih pokitika tražilo žrtvu i da je taj politički savez podnio velike žrtve.

Medojević je zahvalio svim članovima DF-a koji nijesu dočekali oslobođenje i pomirenje.

„Dolazimo u novu epohu, treba graditi nove mostove. Nije bilo svađa i nekorektnosti, procijenili smo da u ovom odnosu snaga ne možemo da damo optimalan rezultat“.

On je naveo da među njima postoje razlike oko prioriteta u politici i da su procijenili da je bolje da svako iskoristi svoje potencijale na političkom tržištu. On je rekao da sve njihove koalicije na lokalnom nivou ostaju u istim odnosima. “A mi ostajemo u prijateljskim odnosima. Jednostavno smo procijenili da je, umjesto unutrašnjih rasprava i gubljenja vremena, bolje da se posvetimo stvaranju ponude za naše birače i napravimo što bolji rezultat na izborima,” rekao je Medojević.

On je rekao da su, nakon izbora 2020, strukture koje “nijesu željele promjene i reforme” eliminisale DF iz Vlade. “Sada plaćamo tu cijenu. Osim pada Đukanovića i DPS-a, nijesu se desile promjene. Režim je ostao netaknut. To nas je opredijelimo da donesemo ovu odluku”, naveo je Medojević.

Ponovio je da će Pokret za promjene (PzP) nastupiti samostalno na izborima i da će imati reformski program, platformu „Reforma za spas zemlje“, čiji će fokus biti na demontaži režima, reformama i omogućavanju bolji život za građane Crne Gore.

Knežević: Nikakvih sukoba, nikakvih ružnih riječi nije bilo, niti će biti

Knežević je naveo da je DF, kada je započeo „veliko istorijsko putovanje“ prije 11 godina postavio cilj – bespoštedna borba protiv Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista (DPS) i njegovih tekovina.

„Režim je uz velike žrtve pobijeđen, ali anonimusi koje smo mi doveli i postavili ih za premijera, ministre, čast izuzecima, više su imali za cilj obračunavanje sa DF-om nego demokratizaciju Crne Gore. I danas nakon tri godine od smjene vlasti imamo zaostavštinu tog režima. Nakon predsjedničkih izbora zadat je posljednji udarac Đukanoviću čemu je DF dao nemjerljiv doprinos. Želim da demantujem sve medijske spinove da je među nama došlo do sukoba i imena na poslaničkoj listi jer do toga nijesmo ni došli“, rekao je Knežević.

Dodao je da „nikakvih sukoba, nikakvih ružnih riječi nije bilo, niti će biti“.

„Mi danas nećemo odgovarati na pitanja i da ćemo o modalitetima izlaska NSD i DNP blagovremeno obavijestiti javnost. Ovo je naše posljednje obraćanje u ime DF-a i posljednje obraćanje na ovu temu“.

(Vijesti.me) Foto: Vijesti.me

CATEGORIES
Share This