Crnogorski doprinos: Podgorica šalje još vojnika u NATO

Crnogorski doprinos: Podgorica šalje još vojnika u NATO

Broj pripadnika Vojske Crne Gore koji će učestvovati u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje u toku 2022. biće povećan sa 30 na 40.

 

Time se potvrđuje posvećenost Crne Gore tom savezu, a odluka je donesena na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost koja je održana danas u Vili Gorica.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, a u radu su učestvovali i članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.

– Na današnjoj sjednici, razmotren je Predlog odluke o izmjeni Odluke o upućivanju jedinica Vojske Crne Gore u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force- NRF). Od početka 2022. godine dio jedinica Vojske Crne Gore nalaziće se u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje. Imajući u vidu navedeno i važnost ovakve vrste doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti planirano je povećanje broja pripadnika sa sadašnjih 30 na do 40 pripadnika Vojske, čime se potvrđuje posvećenost Crne Gore Savezu – navodi se u saopštenju, a prenosi RTCG.

Savjet je utvrdio Prijedlog odluke koji će u redovnoj proceduri biti dostavljen Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje.

Na sjednici je donijeta Odluka o deklarisanju jedinice za radiološku, hemijsku i biološku (RHB) dekontaminaciju za sprovođenje aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje.

Angažovanje deklarisanog sastava planirano je sa slovenačkom HBRNO jedinicom koje će doprinijeti izgradnji kredibiliteta pouzdanog partnera u Savezu i poboljšati stručna znanja i operativne sposobnosti Vojske Crne Gore.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na predlog ministra odbrane donio odluke o postavljenjima oficira u Vojsci Crne Gore.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This