Crna Gora: Ostrvo na prodaju, početna cijena 80 miliona evra

Crna Gora: Ostrvo na prodaju, početna cijena 80 miliona evra

Kompanija “Ostrvo Sveti Marko” ponudila je istoimeno ostrvo na prodaju za oko 80 miliona evra, iako je prošle godine uplatila 700 hiljada na ime poreza za nepokretnost za 2020, saopštio je predsednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

– Prodaje se čitavo ostrvo, a koliko sam upućen početna cijena je oko 80 miliona evra. Opština nema velike ingerencije nad tim lokalitetom, ali je činjenica da je to svakako jedan od trenutno najvećih resursa i veoma značajan za dodatni razvoj turističke privrede. Nekada je bilo izuzetno popularno mjesto za ljetovanje, pa se nadamo da će se vratiti taj nekadašnji sjaj – rekao je Komnenović za Radio Tivat.

Kompanija je tada predala Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, a predviđena je bila gradnja hotelskog kompleksa sa pratećim sadržajima, navodi RTCG.

Ukupna površina ostrva je skoro 340 hiljada kvadratnih metara. Na ostrvu je u sezoni radilo i do 200 ljudi iz Tivta i susednih gradova. Mnogi ga smatraju za pravi netaknuti prirodni raj. Na njemu se nalazi veliko bogatstvo mediteranske šume, maslinjaci, ali i značajni areheološki lokaliteti.

Tivatska firma “Ostrvo Sveti Marko” formirana je 2007. godine, kada je ostrvo koje je bilo najatraktivnija imovina turističke firme “Putnik” iz Beograda, prešlo u ruke grupacije “Metropol”, iza koje je stajao ruski tajkun Mihail Slipenčuk. “Metropol” je planirao da na ostrvu sagradi turistički kompleks vrijedan 400 miliona evra.

Prema ranijem pisanju medija Slipenčuk je poslije nekoliko godina dijelove imovine “Metropola” razdijelio akcionarima, a ostrvo Sveti Marko zvanično je došlo u posjed of šor kompanije “Stala Property Holdings Ltd” registrovane u Hong Kongu.

RTCG

CATEGORIES
Share This