“Crkva je opstala bez zakona, opstaće i bez ugovora”: Episkop Joanikije o nacrtu ugovora između SPC i Vlade Crne Gore

“Crkva je opstala bez zakona, opstaće i bez ugovora”: Episkop Joanikije o nacrtu ugovora između SPC i Vlade Crne Gore

Crkva je ovde ostala i sa zakonom i bez njega, i opstaće sa ugovorom i bez ugovora. Mi gledamo da radimo na dobro svoje Crkve i svoje države, za državu je dobro da vjerska pitanja budu riješena na jedan civilizovan način – rekao je episkop Joanikije.

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko promorske Joanikije rekao je da za sada raspolažu samo nacrtom temeljnog ugovora koji treba da potpišu Srpska pravoslavna crkva (SPC), te da o tom aktu sad treba da se izjasni Vlada Crne Gore.

– Imamo tekst koji je usvojen na nivou Crkve, taj tekst je dostavljen Vladi. Ona treba da se izjasni, ima pravo da da neke primjedbe, da nešto popravi, da nešto prihvati, i tu će se, nadam se, rukovoditi onim načelima koja su fiksirana u Ustavu i zakonima Crne Gore, posebno u Zakonu o slobodi vjeroispovesti – rekao je Joanikije za Radio Svetigora, piše Blic.

Dodao je da je to sve još uvek u radnoj verziji.

– Za mene lično, za Crkvu, svaki dokument, naročito ugovor, dok ne potpišu obje strane i ne ovjere pečatom, on zapravo ne postoji u nekom pravnom smislu. On je u pripremi, on nije završen, i nikada nije običaj, makar u našem crkvenom poretku, da bilo koji dokument koji je još u izradi da se objavljuje i da se čini predmetom javne rasprave – kazao je Joanikije.

Dodao je da treba da se shvati “pravilno značaj temeljnog ugovora”.

– Da mu ne pridajemo ni manji ni veći značaj nego što on ima. Očigledno je da mnogi ljudi ili ne znaju ili neće da znaju koji je značaj tog ugovora. U Crnoj Gori potpisana su tri temeljna ugovora sa tri ostale vjerske zajednice, Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. I ti temeljni ugovori su odrađeni u tišini, dvije strane, naša država i najviši predstavnici tih verskih zajednica su pregovarali, dopisivali se, razmatrali ta dokumanta, predloge, paragrafe. To je sa pojedinima trajalo malo duže, sa nekim kraće, i u određenom momentu kada su se oko svega usaglasili, pristupili su potpisivanju tih ugovora pojedinačno. Mi smo se obradovali svim tim događajima jer smo videli u tome odličnu priču. Dakle Crna Gora je pokazala djelimično spremnost da riješi sve ono što je vezano za položaj i status vjerskih zajednica u Crnoj Gori – objanio je Joanikije.

Srpska Info

CATEGORIES
Share This