Andrija Jovićević 1911: U Crnoj Gori i Boki govori se srpskim jezikom, čistim oblikom jekavštine

Andrija Jovićević 1911: U Crnoj Gori i Boki govori se srpskim jezikom, čistim oblikom jekavštine

Srpski vlada u Mrkovićima, Baru, Zaljevu, Zupcima, Tuđemilima, Darzi, Seovima, Krnjicama i Dračevici. U Ulcinju se govori srpski i arbanaški, a u ostalim mjestima arbanaški. Jezik je u Seocima, Krnjicama u Dračevici isti onakav kao u Crmnici, a srpski govor u Primorju sadrži raznih odlika, pisao je uvaženi učitelj

Uvaženi prosvetni radnik i prvi predsjednik Crnogorskog udruženja učitelja, Andrija Jovićević, rodom sa Oboda, objavio je 1911. godine u svom djelu ,,Crnogorsko primorje i Krajina*“, kako se u ovim krajevima govori čistim srpskim jezikom, dok se jedino u podnebljima naseljenim albanskim stanovništvom i to u Ulcinju i okolnim mjestima, govori i albanskim jezikom.

– U ovoj oblasti se govori srpski i arbanaški. Srpski vlada u Mrkovićima, Baru, Zaljevu, Zupcima, Tuđemilima, Darzi, Seovima, Krnjicama i Dračevici. U Ulcinju se govori srpski i arbanaški, a u ostalim mjestima arbanaški. Jezik je u Seocima, Krnjicama u Dračevici isti onakav kao u Crmnici, a srpski govor u Primorju sadrži raznih odlika, pisao je uvaženi učitelj.

On piše kako u Mrkovićima vlada isključivo srpski jezik koji pripada uglavnom južnom narečju, ali se veoma često čuju i istočni, pa i zapadni odlici, te u Mrkovićima ima ijekavštine, ekavštine i ikavštine.

Jovićević, koji je imao veliki uticaj na antropogeografska i etnološka proučavanja Jovana Cvijića, naglasio je kako Boka Kotorska, u kojoj vlada samo srpski jezik, pripada čistoj jekavštini, dok se isto tako i u cijeloj Crnoj Gori govori čistim jekavskim, samo se kod Crmničana u izuzetnim slučajevima čuje poneka ekavština.

Uvaženog predsjednika Crnogorskog udruženja učitelja objavljivao je i cetinjski list ,,Glas Crnogorca“, pa je tako 1896. godine objavljen tekst Jovićevića povodom 200 godina od stupanja loze Petrovića na vlast, u kojem je učitelj istakao kako su Petrovići nepobjedivo oružje srpskog naroda Crne Gore.

– …A srpstvo slavi trud svoj i svojih neumrlih predaka i odaje im dužnu poštu i priznanje, riječi su Andrije Jovićevića, objavljene u ,,Glasu Crnogorca“ 1896. godine.

* Krajina se odnosi na dio oko Skadarskog jezika

IN4S

CATEGORIES
Share This