​Zbog 9. januara u Sarajevu pojačano prisustvo policije

​Zbog 9. januara u Sarajevu pojačano prisustvo policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo najavilo je da će na području ovog kantona biti pojačano prisustvo policije, a u vezi sa 9. januarom, kada se u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i ostatku Srpske obilježava Dan Republike.

– U svjetlu informacija koje su se pojavile u javnom prostoru posljednjih nekoliko dana, a koje su izazvale pažnju i određenu zabrinutost građana u Kantonu Sarajevo, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa zakonom propisanim ovlaštenjima, kontinuirano poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana i posjetilaca u Kantonu Sarajevo – saopšteno je iz MUP-a KS.

Podsjetili su na najavljene aktivnosti na području Istočnog Sarajeva 9. januara, a povodom kojih su pojedina udruženja uputila javne zahtjeve prema Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo za “postavljanje kontrolnih punktova na međuentitetskoj liniji”.

– Policijski komesar održao je stručni kolegij s policijskim rukovodiocima organizacionih jedinica Uprave policije, te je donijet zaključak da će policija Kantona Sarajevo poduzeti sve neophodne mjere i radnje zaštite dostignutog nivoa stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo, kroz, između ostalog, intenziviranje razmjene sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama u BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom, te pojačano prisustvo policijskih službenika na prostoru Kantona Sarajevo – naveli su iz MUP-a KS.

Apelovali su na predstavnike i članove pojedinih udruženja i organizacija da sve svoje eventualno planirane aktivnosti usklade sa zakonskim propisima, te da svojim javnim istupima ne doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti kod građana i posjetilaca.

– Istovremeno, apelujemo i na druge organe i institucije u BiH da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja štite ustavno-pravni poredak, te istraže i procesiraju sve pojedince koji svojim djelovanjem izazivaju i raspiruju nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost. Građane i posjetioce Kantona Sarajevo molimo za saradnju sa policijom, pozivamo ih da nadležnim policijskim upravama prijave svaki vid eventualnog protivpravnog ponašanja, te da se suzdrže od bilo kakve reakcije na eventualne provokacije koje imaju za cilj narušavanje javnog reda i mira i opće sigurnosti na području našeg kantona – ističu iz MUP-a KS.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This