Zakazana sjednica Savjeta ministara, nema dnevnog reda

Zakazana sjednica Savjeta ministara, nema dnevnog reda

Iako je sjednica Savjeta ministara BiH zakazana za četvrtak, dnevni red o kojem bi trebalo da raspravljaju ministri još nije utvrđen i pitanje je da li će se postići dogovor do četvrtka.

„U toku su konsultacije o dnevnom redu, ali dogovora još nema. S jedne strane su ministri iz reda srpskog naroda koji traže da se na dnevni red stave neke bitne tačke i da se počne raditi na konkretnim stvarima, a s druge strane su Bošnjaci koji bi te stvari ostavili po strani i za to su da se sjednica održi reda radi, odnosno da se ništa bitno ne odlučuje dok se ne riješi trenutna kriza i sa Vladom FBiH i u vezi sa imovinom“, ispričao je izvor „Nezavisnih“ blizak Savjetu ministara BiH.

Ipak, isti izvor navodi da se dogovara sastanak lidera političkih partija koje čine vlast na nivou BiH, te da bi taj sastanak trebalo da bude održan u srijedu, tako da je vjerovatnija situacija da se sjednica u četvrtak održi, ali bez nekih bitnijih tema, a da se dobiju čvrsta obećanja da se i bitne tačke u najskorije vrijeme nađu na sjednici Savjeta ministara BiH.

„Još se ne zna ništa. Posljednja dešavanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kada su zasjedanje napustili svi poslanici iz Republike Srpske moguće je da se preliju i na Savjet ministara BiH“, ispričao je isti izvor, naglašavajući da će puno toga zavisiti od sastanka lidera političkih partija koje čine vlast na nivou BiH, a koji bi trebalo da bude održan ove sedmice.

Inače, Savjet ministara BiH već godinama praktično izbjegava da na dnevni red stavi tačke kao što su odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, zatim zaključivanje sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija“ koji bi trebalo da ide pravcem Srbija – BiH – Bijeljina -Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Takođe, u ladicama stoji i sporazum između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda „Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska“ koji bi trebalo da ide pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik sa dijelom koji se odvaja za Mostar itd.

Da još nema dogovora o dnevnom redu, govori i činjenica da na sajtu Savjeta ministara BiH stoji obavještenje da će sjednica biti u četvrtak, 27. aprila, ali da će „predloženi dnevni red biti objavljen naknadno“. Zanimljivo je i da je sjednica zakazana za 16.30 iako je praksa bila da redovne sjednice budu u prvoj polovini dana.

Podsjećanja radi, još ranije partneri koji čine vlast na nivou BiH, odnosno tadašnja „osmorka“, HDZ i SNSD potpisali su Sporazum o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine u kojem su naveli da se odobre projekti na svim nivoima vlasti.

„Partneri iz ovog sporazuma obavezuju se na kreiranje novog programa ekonomskih reformi BiH, te su opredijeljeni za brzu prohodnost i odobravanje investicionih projekata na svim nivoima vlasti, a za koje je u skladu s ustavnim nadležnostima potrebna ratifikacija, odobrenje ili neka druga vrsta aktivnosti institucija BiH, s ciljem brzog uklanjanja svih administrativnih barijera za realizaciju takvih projekata. U cilju podizanja nivoa investicija u BiH, izbjegavaće se politizacija pitanja investicionih projekata“, navedeno je u sporazumu potpisanom polovinom decembra prošle godine.

(Nezavisne) Foto:BN

CATEGORIES
Share This