Već drugi mandat ministar pravde BiH Josip Grubeša opstruiše Zakon o sukobu interesa

Već drugi mandat ministar pravde BiH Josip Grubeša opstruiše Zakon o sukobu interesa

HDZ-ov ministar pravde BiH već drugi mandat namjerno opstruiše donošenje Zakona o sukobu interesa, iako je od strane EU jasno stavljeno do znanja da se radi o jednom od tri zakona koji su uslov BiH za kandidatski status, pored Zakona o javnim nabavkama i Zakona o VSTS.

Iako su Grubeši u više navrata stizale poruke iz EU da se radi o vrlo važnom zakonu koji sprečava političku korupciju i zloupotrebe funkcionera, on je uporno opstruisao ovaj zakon predlažući neprihvatljiva rješenja koja nisu po evropskim standardima.

Venecijanska komisija je uvijek stavljala primjedbe na njegove prijedloge za koje je on tek ove godine rekao da će ih uvažiti. Međutim, iako završava drugi mandat zakon nije usvojen.

Naime, Zakon o sukobu interesa je usvojen u Parlamentu BiH, ali nije u Domu naroda, po već dobro uigranom šablonu opstrukcija na relaciji HDZ-SNSD, a u kojoj cijelo vrijeme direktno ili indirektno učestvuje i SDA.

Šta je razlog ovakvog ponašanja ministra Grubeše?

Iako su našim zvaničnicima puna usta evropskih integracija, a posebno HDZ-a, ova retorika redovno ostaje prazna priča, a posebno kada se evropski standardi ne poklapaju sa ličnim interesima stranaka na vlasti. A gotovo ni u čemu se ne poklapaju.

Naime, više od 300 funkcionera svih stranaka se nalazi u sukobu interesa i koristi značajne privilegije nedonošenja zakona koji bi ih u tome ograničio.

Ministar Grubeša će ostati zapamćen kao primjer i autentičan uzorak aktuelne vlasti koja traje već više od deceniju.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This