Usvojene preporuke Kancelarija za reviziju institucija BiH

Usvojene preporuke Kancelarija za reviziju institucija BiH

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojila je dva izvještaja o izvršenoj reviziji učinka, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Riječ je o izvještajima o temama “Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH” i “Elektronsko upravljanje dokumentima u institucijama BiH”.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul rekao je da je u izvještajima dat strateški, pravni i finansijski okvir, naglasivši da ovo nisu nevažne teme.

– Preporuke su jasne – rekao je Kožul.

Zamjenik glavnog revizora Ranko Krsman rekao je da Kancelarija za reviziju institucija svoje izvještaje i nalaze šalje pravosudnim institucijama ukoliko utvrdi određene nezakonitosti.

– Mi smo dužni da to proslijedimo nadležnim pravosudnim institucijama, ali u posljednje vrijeme nema tih povratnih informacija. Naši izvještaji treba da budu osnov za preduzimanje istraga, nezavisno da li smo mi dostavili te izvještaje ili ne – rekao je Krsman.

On je naglasio da ne bi eksplicitno tvrdio da su preporuke revizora “mrtvo slovo na papiru”, kako to neki tvrde, istakavši da se revizori trude da rade profesionalno, a svako u okviru svojih nadležnosti treba da radi kako bi te preporuke bile primijenjene.

– Nije odgovornost samo politička, nego i materijalna, moralna i svaka druga -rekao je Krsman.

Član Komisije Mirjana Marinković Lepić rekla je da gubi nadu da će se bilo šta uraditi i da ne vidi da se bilo ko trudi.

– Nema odgovornosti. Nećemo se odmaći od letargičnog i ignorantskog postupanja, pa stoga ne vjerujem da će se bilo šta popraviti – smatra Lepićeva.

Komisija je usvojila izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2019. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Članovi Komisije primili su k znanju finansijski izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH za prvih devet mjeseci prošle godine te Program rada sa godišnjim planom revizija Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2022. godinu.

Komisija je usvojila izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma za prošlu godinu, kao i orijentacioni radni plan Komisije za ovu godinu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This