Uskoro biranje glavnog tužioca BiH: Ovo su kandidati

Uskoro biranje glavnog tužioca BiH: Ovo su kandidati

Ukoliko intervjui budu realizovani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da ćemo već krajem septembra dobiti glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

– Tri kandidata koja ispunjavaju uslove za obavljanje razgovora za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH pozvana su na razgovor 22. 9. 2022. godine.

Ukoliko intervjui sa kandidatima budu realizovani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH uvrsti na dnevni red druge septembarske sjednice, koja je planirana za 28. i 29. septembar, kažu za Oslobođenje iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Na konkurs za glavnog državnog tužioca prijavilo se ukupno sedam kandidata, i to Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Ozrenka Nešković, tužiteljica u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, Ćazim Serhatlić, tužilac u Kantonalnom tužilaštvu TK-a, Milanko Kajganić, trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, potom Miroslav Janjić i Seid Marušić, obojica tužioci u Tužilaštvu BiH, i Nermin Šehović, šef detašmana FUP-a za područje Zeničko-dobojskog kantona.

S obzirom na to da je Šehović jedini među sedam prijavljenih kandidata za glavnog tužioca koji nije nosilac neke od pravosudnih funkcija, on je kao kandidat koji dolazi izvan pravosuđa bio obavezan prethodno polagati kvalifikacioni i pisani test.

(Oslobođenje)

CATEGORIES
Share This