U toku prijavljivanje za glasanje izvan BiH: Birači pozvani da ne čekaju krajnji rok

U toku prijavljivanje za glasanje izvan BiH: Birači pozvani da ne čekaju krajnji rok

Od 4. maja, kada su raspisani ovogodišnji opšti izbori, do 18. maja nalog za prijavljivanje elektronskim putem za glasanje izvan BiH otvorilo je 4.453 korisnika, pri čemu je manje od polovine dostavilo kompletnu dokumentaciju i prijavu, rečeno je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

U informaciji o postupku prijema i obrade prijava za glasanje izvan BiH za navedeni period, navodi se da su na aplikaciji “e-Izbori” 4.453 korisnika otvorila nalog, pri čemu je u 1.651 slučajeva nalog kompletno ispunjen, dok u 1.656 slučajeva unos podataka nije kompletiran.

CIK je do sada obradio 1.146 prijava, pri čemu je zaključeno da 916 birača ispunjavaju uslove za registraciju za glasanje izvan BiH, dok su u 230 prijava uočeni nedostaci, o čemu su birači obaviješteni putem elektronske pošte.

Kao najčešći nedostaci navedene su greške u obrascu za prijavu, nedostatak identiteta te dokaz o adresi, a u jednom broju radi se o kombinovanim navedenim greškama.

Na sjednici je rečeno da je zbog mogućnosti da postoje zloupotrebe, određen broj prijava vraćen na doradu.

CIK ističe da zbog neodobravanja sredstava za izbore i nemogućnosti angažovanja dodatnog osoblja, nije moguće ubrzati obradu prijava za glasanje izvan BiH.

Birači su pozvani da ne čekaju krajnji rok za registrovanje za glasanje putem pošte, koji ističe 19. jula.

Prvi put je ove godine uvedeno elektronsko prijavljivanje birača za glasanje izvan BiH, a aplikaciju “e-Izbori” CIK je razvio uz podršku Misije OEBS-a u BiH.

Srna

CATEGORIES
Share This