U Evropskom parlamentu rezolucija o reformi Ustavnog suda BiH

U Evropskom parlamentu rezolucija o reformi Ustavnog suda BiH

Francuska poslanica Žili Lešante uputila je u Evropski parlament Prijedlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH u kojoj se zalaže za prestanak mandata stranim sudijama.

Sobzirom na „nedostatak nepristranosti međunarodnih sudija“, ona je predložila reformu suda tako što će ih se zamijeniti sudije iz BiH.

Takođe, traži da predsjednik Evropskog parlamenta ovu rezoluciju proslijedi Predsjedništvu BiH, Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Savjetu i Evropskoj komisiji.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, Lešante u preambuli rezolucije naglašava da Ustav BiH, koji je proizišao iz Dejtonskog sporazuma (sklopljenog 1995.) predviđa uspostavljanje Ustavnog suda sastavljenog od devet članova, od kojih četvoricu bira Federacija BiH (dva Hrvata i dva Bošnjaka), dvojicu imenuje Republika Srpska, dok su tri člana strani državljani, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

– Te međunarodne sudije su se, kršeći načelo nepristranosti, često priklanjali na stranu bošnjačkih sudija, pri čemu su srpske i hrvatske sudije postajale manjina, te su tako donosili odluke na temelju više političkih nego pravnih kriterijuma, posebno na štetu Republike Srpske i njene autonomije – piše Lešante u rezoluciji.

Podržala SPC u Crnoj Gori
Žili Lešante dolazi iz partije Nacionalno okupljanje, čija je predsjednica Marin Le Pen. Za Lešante, prije ovoga, javnost u regionu je čula početkom 2020. kada je javno podržala Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

– Impresionirana sam i prije svega zadivljena protestima podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Vlada Crne Gore usvojila je nepravedan zakon kojim se predviđa otimanje imovine ove institucije, jedinog istinskog predstavnika pravoslavne vjere ne samo u Crnoj Gori, već i na cijelom Balkanu – izjavila je za portal in4s.net.

Dodala je da se nijedan predsjednik ne bi usudio da napadne crkvu, vjerovanje, religiju ili čak filozofiju sa istom odlučnošću kao što je to uradio Milo Đukanović.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS