U BiH danas stiže američki diplomata Derek Chollet

U BiH danas stiže američki diplomata Derek Chollet

Savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet doputovaće danas u Bosnu i Hercegovinu gdje će se sastati s visokim državnim zvaničnicima s kojima će razgovarati o aktuelnoj situaciji u BiH.

Chollet bi prema najavama u BiH trebao ostati do 17. novembra, a u međuvremenu će se sastati s brojnim zvaničnicima kako bi naglasio da su funkcionalne i demokratske institucije neophodne za funkcionisanje države, ali i bolji život svih građana.

“Prenijeće čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, a što bi bilo učinjeno povlačenjem iz državnih institucija i narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, stvoriti teškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu”, saopštili su iz Ambasade SAD-a.

Osim predstavnika vlasti, Chollet bi se tokom posjete trebao sastati i s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom što će biti još jedna prilika da kao zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država iskaže punu podršku angažmanu OHR-a, ali i visokog predstavnika u BiH.

Chollet je tokom svoje karijere obavljao brojne pozicije unutar State Departmenta, Bijele kuće, ali i Ministarstva odbrane SAD-a.

S obzirom na ranije angažmane, Chollet je učestvovao i u radu Clintonove administracije tokom rata u BiH.

Ranije u svojoj karijeri pomagao je bivšim državnim sekretarima Jamesu A. Bakeru III i Warrenu Christopheru, kao i Holbrookeu i Talbottu, u istraživanju i pisanju njihovih memoara. Njegov prvi zadatak u State Departmentu bio je kao pripravnika u osoblju za planiranje politike 1992. godine.

(Klix  Foto:EPA-EFE)

CATEGORIES
Share This