U akciji SIPA-e četiri lica lišena slobode

U akciji SIPA-e četiri lica lišena slobode

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta BiH i Mostara, realizovali operativnu akciju  i izvršili pretres stambenih objekata, lica  i  pokretnih stvari na sedam lokacija.

Slobode su lišena četiri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela  “Organizirani kriminal“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“ i „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, zatim krivično djelo „Pripremanje krivičnog djela“, u vezi sa krivičnim djelom „Ubistvo“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te krivično djelo „Falsifikovanje isprave“, propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske. Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računari i određena dokumentacija.

Operativna akcija je realizovana po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija, koje su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u regionu koristili kao sredstvo komunikacije.

(BN)

CATEGORIES
Share This