Tužilaštvo BiH zaprimilo prijavu CIK-a protiv Dodika

Tužilaštvo BiH zaprimilo prijavu CIK-a protiv Dodika

– Tužilaštvo BiH zaprimilo je putem elektronske pošte prijavu Centralne izborne komisije, a koja se odnosu na izjava Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD o članici CIK-a Vanji Bjelica-Prutina koja smatra da joj je “meta na čelu” i ugrožen život nje i njenog djeteta.

“Navedeno je da će prijava biti dostavljena i putem pošte. Nakon zaprimanja, prijava će biti proslijeđena u dalju proceduru i dodijeljena u rad postupajućem tužitelju”, odgovorili su agenciji Patria iz Tužilaštva BiH.

Kada je riječ o slučajevima izbornih prevara iz Tužilaštva BiH su naveli da su nakon izbora zaprimili još prijava od strane CIK-a, SIPA-e, kao i fizičkih osoba (građana).

“Tužilaštvo BiH, u okviru svojih nadležnosti, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, vrši provjere navoda iz prijava. U predmetima koji se odnose na prijave nezakonitosti i nepravilnosti u izbornom procesu za entitetske nivoe, nadležne su i postupaju pravosudne i policijske institucije iz entiteta.

U vezi procesa izbora za predsjednika Republike Srpske, navedeno je u okviru nadležnosti Republičkog i okružnih javnih tužilaštava u Republici Srpskoj, a Tužilaštvo BiH će u slučaju potrebe, pružiti svaki vid asistencije i pomoći u skladu sa zakonom”, kažu iz Tužilaštva BiH.

(Patria)

CATEGORIES
Share This