Turizam u BiH još nije dostigao pred-kovid brojke

Turizam u BiH još nije dostigao pred-kovid brojke

Iako bilježi snažan oporavak, turizam u Bosni i Hercegovini još nije dostigao pretpandemijske brojke, izvještava Indikator.ba.

U periodu januar-maj ove godine bilo je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, 455 765 posjeta turista, što je povećanje za 87,3 posto u odnosu na
isti period prošle godine.

Ipak, u odnosu na rekordnu pandemijsku 2019. godinu kada je registrovano 534.642 posjeta, BiH je još u zaostatku . Procentualno izraženo zemlja je dostigla 85,2 posto turističkih dolazaka u odnosu na pretpandemijsko vrijeme.

Iako su se turisti iz arapskih zemalja vratili u Bosnu i Hercegovinu i još prošle godine se približili broju dolazaka iz vremena prije pandemije, za dostizvanje rekordnih brojki iz 2019. godine nedostaju turisti iz dalekoistočnih zemalja, posebno iz Kine i Južne koreje.

Kineski turisti su u 2019. godini imali ukupno više od 100 hiljada dolazaka, a samo za pet mjeeci te godine bilo ih je 31.322 u posjeti u Bosni i Hercegovini.
U ovogodišnjih pet mjerseci broj turista iz ove mnogoljudne zemlje bio je skromnih 1.648.

Slično je i sa južnokorejskim turistima koji su ostvarili 18.137 dolazaka u periodu januar-maj 2019. godine, a u ovogodišnjem istom periodu
zabilježne su tek 182 posjete turista iz ove zemlje.

(Indikator/ foto: OC Jahorina)

CATEGORIES
Share This