Trgovska gora: Savjet ministara kasni s mjerama?!

Trgovska gora: Savjet ministara kasni s mjerama?!

Savjet ministara BiH je usvojio odluku o formiranju pravnog i ekspertskog tima za borbu protiv gradnje nuklearne deponije na Trgovskoj gori. Hrvatske institucije međutim već uveliko provode uzorkovanje i mjerenje radioaktivnosti za definisanje nultog stanja što je završna aktivnost za pripremu gradnje.

Hrvatske vlasti ubrzano rade na pripremi kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori za izgradnju deponije radioaktivnog otpada, a sve će biti gotovo u roku od jedne godine.

Dok Hrvatska ubrzano provodi aktivnosti, Savjet ministara Bosne i Hercegovine tek sada je usvojio odluku o imenovanju pravnog i ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Ekspertski tim, sastavljen od predstavnika entitetskih, kantonalnih, lokalnih i vlasti na nivou BiH, te naučne zajednice, sačiniće sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori.

Ovaj tim će izraditi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une, definisati ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta.

Prvi sastanci ekspertskog i pravnog tima trebalo bi da budu održani u narednih 15 dana.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS