“Tražimo rješenje ako Rusija blokira EUFOR u BiH”

“Tražimo rješenje ako Rusija blokira EUFOR u BiH”

Američki državni sekretar Etoni Blinken rekao je, na sjednice Odbora za spoljne poslove Senata SAD, da dijeli zabrinutost senatorke Džin Šejhin, koja je nedavno boravila na Zapadnom Balkanu, o tome da postoji šansa da Ruska Federacija blokira produženje mandata misije EUFOR u Bosni i Hercegovini

Komentarišući posjetu američkih senatora zemljama Zapadnog Balkana, Blinken je naglasio da su međunarodne snage potrebne Bosni i Hercegovini kako bi se obezbijedili mir i stabilnost.

– U slučaju da Savjet bezbjednosti zbog blokade Rusije ne bude u mogućnosti da obnovi mandat koji ističe u novembru, moramo da imamo rezervnu opciju – poručio je Blinken, prenosi Kliks.ba.

On je ocijenio da je zbog situacije u Ukrajini neophodno pružiti podršku zemljama Zapadnog Balkana.

– Mislim da generalno situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu naglašava važnost hitne integracije svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. To je nešto što ćemo podržavati na različite načine i u budućnosti – zaključio je Blinken.

Delegacija američkih senatora, koju su činili članovi Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin i član Odbora za oružane snage Tom Tilis, boravili su prošle nedjelje u posjeti zemljama Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This