Svjedoci o prodaji oružja “Skautu” u predmetu Cikotić

Svjedoci o prodaji oružja “Skautu” u predmetu Cikotić

– Svjedok Tužilaštva Zijad Fazlagić govorio je danas o prodaji oružja zagrebačkoj firmi “Skaut” i načinu na koji su mijenjana prvobitno ugovorena vojna sredstva na suđenju Selmi Cikotiću, koji je optužen da je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona КM dok je bio ministar odbrane u Savjetu ministara.

Fazlagić je ispričao da je Tehničko-remontni zavod Hadžići, čiji je bio direktor, u oktobru 2009. godine sačinio ugovor i tri ankesa za prodaju naoružanja sa “Skautom”, te da je ta firma nabavila robu od Ministarstva odbrane, a da je zavod iz Hadžića trebao da je spakuje i proda kupcu kojeg je “Skaut” našao.

Svjedok je rekao da je “Skaut” bio obavezan da im dopremi robu, ali da to nije učinio, te da je on angažovao svoje zaposlene.

“Ja dajem svoja sredstva kako bi to mogao isporučiti, međutim sav metež, tri komponente… Sve je to trulo… Sve korodirano”, prisjetio se Fazlagić.

On je naveo da se radilo o 20.000 raketa i više od milion metaka za koje su zaključeni aneksi, te da on nije imao obavezu da provjerava na koji način je “Skaut” kupio ta sredstva.

Svjedok je dodao da su u Hadžićima napravili nove sanduke kako bi zamijenili trule i izglancali naoružanje.

Fazlagić je rekao da tokom tih poslova nije imao komunikaciju sa Cikotićem.

Svjedok Rajko Čkonjević koji je od 2006. godine bio direktor Agencije za promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske, ispričao je da su sa “Skautom” potpisali ugovor o zastupanju.

Svjedok je naveo da su postojali aneksi ugovora, prenosi “Birn”.

“Aneks je podrazumijevao zamjenu određenih sredstava”, rekao je on i dodao da misli da je zamjenu obavilo Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara.

Svjedok Nebojša Subotić, koji je bio oficir za opremu u Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH, rekao je da je 2010. godine bio u komisiji koja je sačinila prijedlog u vezi sa zamjenom robe u poslu sa “Skautom”.

Svjedok Darko Кandić govorio je o poslovima koje je obavljao za “Skaut” prilikom dobijanja dozvola i ulazaka u skladišta, te da su zaključivani aneksi jer je dosta robe bilo uništeno ili predviđeno za uništenje.

“Uvijek je bilo otvoreno pitanje kako namiriti. Tražili smo u viškovima robe da pokrijemo vrijednost uništene robe”, rekao je Кandić.

Optužnica tereti Cikotića da je od 2009. do 2011. godine radi pribavljanja koristi, iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Skaut” iz Zagreba.

Кako se navodi, Cikotić je protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene robe, te četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme zbog odlaska u penziju predsjedavajućeg Sudskog vijeća Nenada Šelede.

On je rekao da je za novog člana imenovan Goran Radević, koji se upoznaje sa predmetom, te da će predsjedavanje Vijećem preuzeti sudija Mirsad Strika.

(Srna Foto/Ilustracija AA)

CATEGORIES
Share This