Suspendovana sutkinja Dalida Burzić zbog predmeta “Dženan Memić”

Suspendovana sutkinja Dalida Burzić zbog predmeta “Dženan Memić”

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog Savjeta (VSTS) BiH, odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca donijela je odluku da sudija Suda BiH Dalida Burzić bude suspendovana do okončanja istrage a u vezi s predmetom “Dženan Memić”.

Kako je saopšteno, Prvostepena disciplinska komisija smatra da vođenje krivične istrage protiv imenovane uz njeno obavljanje dužnosti sudije Suda BiH, ugrožava kredibilitet navedene institucije, radi čega je, kako su istakli, opravdano njeno privremeno udaljenje od vršenja funkcije sudije.

– Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila prirodom i vrstom krivičnih djela koji su osumnjičenoj stavljeni na teret Naredbom o provođenju istrage Tužilaštva BiH koja se odnosi na krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. Krivičnog zakona FBiH, kao i visinom Zakonom zapriječene kazne za ovo krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, te svih specifičnosti ovog krivičnog predmeta – objasnili su oni.

Dodali su da Prvostepena disciplinska komisija smatra da je nužno privremeno udaljenje osumnjičene od vršenja dužnosti sudije navedenog Suda kako bi se stvorili uvjeti za nepristrasno i objektivno vođenje krivične istrage.

– Ovom odlukom će se istovremeno zaštiti profesionalni integritet imenovane, kao i integritet Suda u kojem imenovana obavlja svoju funkciju. Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ničim ne prejudicira niti može utjecati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tužene. Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju – naglasili su.

Podsjetimo, Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016, nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je, prema dostupnim informacijama, s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. U ovom slučaju suđeno je Ljubi i Bekriji Seferoviću, ali su oni oslobođeni jer se ustanovilo da se nesreća nije dogodila. Ovaj slučaj velika je enigma i godinama se pokušava doći do istine o smrti mladića.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This