Stotine hiljada gledalaca ostalo je bez N1 signala, BH Telecom ga ukinuo u ponoć

Stotine hiljada gledalaca ostalo je bez N1 signala, BH Telecom ga ukinuo u ponoć

Stotine hiljada gledalaca, koji su poslednjih godina pratili N1 na platformi Moja TV BH Telecoma, od ponoći su bez signala N1, jer rukovodstvo BH Telekoma nije promenilo odluku o isključivanju međunarodnog signala pred početak izborne kampanje na informativnoj televiziji BiH, najgledanijem kablovskom kanalu u Bosni i Hercegovini.

“N1 je dobrodošao” na platformu Moja TV, ali ne na komercijalnoj osnovi kao do sada, već besplatno, odnosno pod istim uslovima kao i ostale informativne televizije, saopštio je BH Telecom, ne pominjući da su ostale informativne televizije koje nudi, kao što su Al DŽazira i TRT nisu ni tražili nikakvu odštetu, jer ih finansiraju druge zemlje.

Poziv BH Telecoma da im se omogući nekomercijalno distribuciju N1 samo je iznuđen potez nakon burne reakcije javnosti, znajući da je to nemoguće prihvatiti, stav je United Media, jer je glavni izvor finansiranja N1 i rada više od 100 medijskih profesionalaca u N1 BiH samo naknada za distribuciju“.

Sve komercijalne televizije, uključujući i brojne TV kanale u vlasništvu Telekoma Srbije, BH Telecom plaća milionski, što kao javno preduzeće krije od javnosti, dok na N1 televiziju nude dobrodošlicu, ali besplatno. Sve to ukazuje na političke, a ne poslovne motive za najavu gašenja signala N1, na šta su reagovale američke i britanske ambasade, ali i vodeće međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini.

Kažu da su sloboda i medijski pluralizam presudni za građane u donošenju sopstvenih, informisanih mišljenja i odluka.

Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika televizije N1, i javnog preduzeća BH Telecom prestao je 31. avgusta u ponoć. Od ponoći je na mejl i N1 mrežu stigao veliki broj pitanja, kao i poruka u kojima nas čitaoci/gledaoci obavještavaju da je signal ukinut.

N1

CATEGORIES
Share This