Stigla podrška Šmitu da koristi Bonska ovlaštenja

Stigla podrška Šmitu da koristi Bonska ovlaštenja

Potparol američkog State Departmenta Ned Price rekao je da Sjedinjene Države pozdravljaju akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da jednoglasno obnovi mandat za operaciju EUFOR-a Althea u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao Price, ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Ured visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea. Takođe igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom evroatlantskom putu”, kaže Price.

Dodao je da SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Kristijana Šmita i njegovu sposobnost da koristi sva potrebna ovlaštenja, uključujući Bonska ovlaštenja, sve dok se ne završi Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

“Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku. Žao nam je što Savjet bezbjednosti nije moglo čuti visokog predstavnika Šmita tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604”, poručuju iz State Departmenta.

Istakli su da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladu BiH jer nastoji konsolidovati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike za sve ljude.

(Klix)

CATEGORIES
Share This