Šta se dešavalo na sastanku Šmita i 7 predstavnika političkih stranaka u Sarajevu

Šta se dešavalo na sastanku Šmita i 7 predstavnika političkih stranaka u Sarajevu

Visoki predstavnik kojeg ne priznaju u Republici Srpskoj Kristijan Šmit iskoristiće danas bonska ovlaštenja ali nametnuti samo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koji bi trebao ojačati integritet izbornog procesa.

Ovo je, kako saznaje Bosnainfo, Šmit potvrdio i predstavnicima sedam političkih stranaka s kojima je danas razgovarao.

Dragan Čović nije došao na sastanak, umjesto njega bila je savjetnica, takođe ni Bakir Izetbegović se nije pojavio, a prisustvovali su Peđa Kojović, Elemedin Konaković i Nermin Nikšić kao i drugi predstavnici stranaka i partija.

– Jasno je rečeno da ne odustaje od odluke, ali imamo vrijeme da sami dogovorimo izmjene. Ako ih mi ne dogovorimo, onda će reagovati. Mogu reći da sam zadovoljan, za sada se bazira na transparentnosti izbornog procesa – kazao je Nikšić.

Elmedin Konaković je kazao da sve što se dešava, dešava se zbog posljedica SDA i HDZ saveza.

– Kao čovjek sam srećan zbog jedinstvene akcije svih stranaka osim SDA koja je pokušala ukrasti šou, ali mogu reći da smo svi zadovoljni i kao čovjek likujem, jer smo čuli od međunarodne zajednice da moramo raditi svoj posao i početi raditi. Ponovo smo nažalost vraćeni na razgovore o izbornom zakonom, vraćamo se na HDZ zakon. Neke stvari su se pokušale provući ispod radara i nisu uspjeli – kazao je Konaković i naglasio da se razmišlja i o cenzusu ali i presudi Ljubić.

Konaković tvrdi da su imali sastanak gdje je Šmit vikao i lupao po stolu. Naglasio je kako se mudro čeka vrijeme za dogovor političkih aktera i istakao je kako nije vidio famozni dokument.

– Zamislite opozicija uspije usvojiti glasove, pa onda odjednom se broj pomjera na osam. Vidim da Šmit ipak u ovoj instituciji ima dobre namjere prema BiH. On daje šansu političkim partijama da sami dogovore promjene – kazao je Kojović.

Šmit je dao rok od nekih šest sedmica da se politički predstavnici dogovore o izmjenema Izbornog zakona.

Promjene Izbornog zakona koje namjerava nametnuti Šmit tiču se integriteta izbornog procesa.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This