SNSD je danas ipak učestvovao u odlučivanju! Bili su protiv svega, ali su glasali

SNSD je danas ipak učestvovao u odlučivanju! Bili su protiv svega, ali su glasali

Sve i jedna tačka dnevnog reda, zbog nepostojanja entitetske većine za usvajanje, poslana je na dodatno usaglašavanje. Tačnije, 33 tačke dnevnog reda čekat će završetak političke krize u BiH za usvajanje.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OSA) BiH, koji je utvrđen u martu 2018. godine razmatrat će se po redovnoj proceduri i to nakon što su delegati odbili da se ovaj prijedlog razmatra i po hitnom, a i po skraćenom zakonodavnom postupku.

Predloženim zakonom provodi se odluka Ustavnog suda BiH i propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH poslan je na dodatno usaglašavanje jer su protiv njega glasali delegati SNSD-a dok se delegat SDS-a Mladen Bosić, koji u konačnici došao na sjednicu, bio suzdržan.

U obrazloženju izmjena ovog zakona navedeno je da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koja imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 posto ljudstva te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe.

Iz istog razloga na dodatno usaglašavanje poslan je i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, također iz 2018. godine, koji je na prijedlog Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita utvrdilo Vijeće ministara.

Istu sudbinu doživijele su i sve ostale tačke dnevnog reda protiv kojih je glasao SNSD-a, a Bosić bio suzdržan. Na ovaj način reflektirala se politička kriza koju je uzrokovao SNSD odlukom da blokira rad državnih institucija, a sve s ciljem kako bi primorali SDA i HDZ da usvojene zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

(Klix)
CATEGORIES
Share This

COMMENTS