Šmit: Bosni i Hercegovini su potrebne reforme

Šmit: Bosni i Hercegovini su potrebne reforme

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit istakao je kako se teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine mora očuvati i kako je neophodno da se efikasnije suprotstavi korupciji kao “rak rani“ u cijeloj regiji, javlja Anadolija.

U Kopenhagenu na onlajn konferenciji pod nazivom “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji“,  visoki predstavnik u BiH istakao je kako je veoma važno da se u Evropi i globalno shvati da Bosna i Hercegovina predstavlja jednu od testnih tačaka za siguran i mirnodobski razvoj evropskog integracijskog procesa.

“Želim naglasiti da bilo kakve opcije koje uključuju crtanje novih granica u regiji smatram veoma pogrešnim jer je ovo područje u kojem nije moguće imati stopostotno čiste etničke zajednice i moramo govoriti o balansiranosti kako bi svi mogli uživati svoja prava na području na kojem žive“, rekao je Šmit i naveo primjer dobre uređenosti međuetničkih odnosa u regiji između Danske i Njemačke.

Ukazujući na zloupotrebe odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, Šmit je rekao da je to uzrokovalo i disfunkcionalnost i blokadu institucija u BiH te je dodao da je neophodno razmotriti šta i kako treba mijenjati da se etničkim grupama daju njihova prava, ali i obaveze da sarađuju sa drugima.

“Smatram da moramo jasno reći da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine nije samo fraza, već veoma važna činjenica koja se treba očuvati. Američka odluka uvođenja sankcija bila je jedna od opcija i alata i slažem se da neće donijeti sva rješenja, ali jeste znak“, rekao je Šmit i dodao da su Kancelarija OHR-a, SAD i Evropska unija mnogo bliže zajedničkom djelovanju i odlučivanju nego li je to slučaj bio prethodnih godina.

Ukazao je da je od izuzetne važnosti suočavanje i sa korupcijom koju smatra “rak ranom“ regiona te je kazao da su međunarodne finansijske institucije postale svjesnije te činjenice i kako imaju sve oprezniji pristup.

“Nije dovoljno reći da je budućnost države u punom članstvu u Evropskoj uniji. Moramo raditi na koracima do tog cilja. Statistika pokazuje da mlada populacija odlazi i prošle godine je oko 170.000 mladih napustilo BiH koja ima populaciju od oko 3,2 miliona. U Evropu, a ne u Rusiju, također odlaze i mladi iz Republike Srpske“, istakao je Šmit i dodao da bi mladi ostali u BiH ako u njoj vide svijetlu budućnost i bolje uslove života.

(BN)

CATEGORIES
Share This