Savjet ministara sutra usvaja novu odluku o privremenom finansiranju institucija BiH

Savjet ministara sutra usvaja novu odluku o privremenom finansiranju institucija BiH

Savjet ministara BiH usvojiće sutra odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvi kvartal 2022. godine, čime se stavlja tačka na spekulacije da bi više od 20.000 zaposlenih u zajedničkim institucijama već u januaru moglo ostati bez plata i naknada.

Potvrdio je ovo za Srpskainfo predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija koji ističe da zaposleni u institucijama BiH ne treba da brinu jer će se ta tačka naći na dnevnom redu već sutra.

– I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama BiH učestvovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bi doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih odobrićemo odluku o privremenom finansiranju za naredni kvarta 2022. godine – istakao je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će, za razliku od ove godine, u 2022. godini biti usvojen budžet BiH i da više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom finansiranju.

Podsjećamo, budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu još nije usvojen, a s obzirom na to da je već kraj godine, neće biti ni usvojen.

Obaveze su tokom cijele ove godine izmirivane zahvaljujući odlukama o privremenom finansiranju, koje se donose kvartalno.

Savjet ministara je krajem septembra, donio odluku o tromjesečnom privremenom finansiranju institucija BiH čime su se osigurale isplate iz budžeta do kraja ove godine, zbog čega je potrebno donijeti novu odluku kako bi se osiguralo finansiranje i u narednom periodu.

Tegeltija u razgovoru za Srpskainfo izražava žaljenje što budžet za 2021 godinu nije usvojen.

On podsjeća da je Savjet ministara u ovoj godini utvrdio dva nacrta budžeta institucija BiH za 2021 godinu. Jedan od tih nacrta je Predsjedništvo BiH vratilo na doradu, a drugi je još u parlamentarnoj proceduri.

– Drugi nacrt smo uskladili sa instrukcijama iz Predsjedništva BiH i uputili u parlamentarnu proceduru gdje se i dalje nalazi. S obzirom na to da ne postoji ni realno vrijeme kada se može usvojiti taj budžet, niti postoji politička saglasnost, jasno je da budžet za 2021. godinu neće biti ni usvojen – kaže Tegeltija.

On ističe da svako neusvajanje budžeta predstavlja određene poteškoće. Budžet zajedničkih institucija se, kako navodi Tegeltija, u najvećoj mjeri odnosi na tekuće poslovanje i lična primanja zaposlenih.

Dodaje da se relativno mali dio sredstava izdvaja za kapitalna ulaganja i podrške kroz određene grantove i transfere nevladinom sektoru, sportskim, kulturnim i drugim institucijama.

– Zbog ne usvajanja budžeta za 2021. godinu te institucije će ostati bez tih sredstava. Međutim, najviše mi je žao činjenice da zbog neusvajanja budžeta nećemo moći pomoći zdravstvenom sektoru ni u Srpskoj, ni u Federaciji BiH. Podsjetiću da smo u budžetu za 2021. godinu planirali izdvojiti gotovo 30 miliona KM za direktnu pomoć zdravstvenom sektoru, koji trpi ogromne troškove kao posljedica borbe protiv kovida – ističe Tegeltija.

GDJE JE ZAPELO

Budžet BiH se donosi na način da Ministarstvo finansija i trezora pripremi Nacrt i dostavlja Savjetu ministara BiH na utvrđivanje, nakon čega se upućuje Predsjedništvu BiH. Nakon što prođe Predsedništvo, kao ovlaštenog predlagača, budžet ide na izglasavanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, gde je potrebna podrška oba doma. Zbog političkih blokada na nivou BiH, budžet za 2021. godinu nije uspeo da prođe parlamentarnu proceduru.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This