Savjet ministara nabavlja helikoptere za koje nije obezbijedio novac

Savjet ministara nabavlja helikoptere za koje nije obezbijedio novac

 – Savjet ministara BiH donio je Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, ali za tu nabavku tek treba da se obezbijede sredstva, otkriva CAPITAL.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović kaže da je u pitanju nabavka UH-2, odnosno HUEY II neborbenih helikoptera koji bi služili za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju požara i drugih humanitarnih i prirodnih katastrofa, za medicinske evakuacije i druge aktivnosti vojno-civilne saradnje.

Međutim, on ističe da Savjet ministara jeste donio navedenu odluku, ali da novčana sredstva za te namjene još nisu obezbijeđena.

„Savjet ministara je zadužio Ministarstvo odbrane BiH da sprovede odluku kada se obezbijede finansijska sredstva. Kao što je poznato, pored ministra, saglasnost za sprovođenje moraju dati i oba zamjenika ministra, a ja se nisam još odredio po tom pitanju“, kaže Goganović.

Podsjećamo, Savjet ministara je krajem marta sa dnevnog reda skinuo Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Ipak, prošle sedmice je pomenuta odluka usvojena, ali kako tvrdi zamjenik ministra odbrane, sredstva za njeno sprovođenje tek treba da se obezbijede.

Ono što je posebno interesantno je da je MO BiH još krajem prošle godine predlagalo da se van snage stavi projekat remonta helikoptera ruske proizvodnje uz obrazloženje da je to neisplativo.

Prema tom prijedlogu, 7,4 miliona KM koliko je bilo rezervisano za remont ruskih helikoptera trebalo je da bude prebačeno za nabavku novih helikoptera američke proizvodnje i višegodišnji projekat školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti vazduhoplovstvo.

Na istoj sjednici na kojoj je usvojena odluka o nabavci helikoptera, usvojena je i odluka o pomenutom projektu školovanja oficira za koji će biti izdvojeno oko 2,5 miliona KM od ona 7,4 miliona koja su bila rezervisana za remont ruskih helikoptera.

CAPITAL: D. M

CATEGORIES
Share This