Savjet ministara BiH usvojio je Nacrt okvirnog budžeta institucija BiH

Savjet ministara BiH usvojio je Nacrt okvirnog budžeta institucija BiH

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period od 2022. do 2024. godine.

Prema prijedlogu Ministarstva finansija i trezora, budžet institucija Bosne i Hercegovine u 2022. godini iznosio bi 1.073.600.000 KM, od čega 865.500.000 KM, a ostatak iz vlastitih sredstava.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda obećao je danas da će za nekoliko dana uputiti Nacrt budžeta institucija BiH. Nakon što Savjet ministara usvoji Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, isti se upućuje predlagaču ustava,

Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnim obavezama BiH. za 2022. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko nacrt budžeta bude upućen po hitnom postupku, BiH bi budžet mogla dobiti za dvije godine, možda u junu.

Međutim, ako ga Bevanda uputi po redovnoj proceduri, proces će trajati mnogo duže, što znači da novca za CIK još neće biti. BiH već drugu godinu zaredom posluje bez budžeta, a institucije BiH se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju koje donosi Savjet ministara za svaki kvartal.

Odlaganje usvajanja budžeta znači i opstrukciju sprovođenja Opštih izbora zakazanih za 2. oktobar, a za Centralnu izbornu komisiju BiH još nije izdvojen novac.

Kliks

CATEGORIES
Share This