Savjet Evrope odbacio je predlog Hrvatske da se izbori u BiH odgode ukoliko se ne izmeni Izborni zakon

Savjet Evrope odbacio je predlog Hrvatske da se izbori u BiH odgode ukoliko se ne izmeni Izborni zakon

 U pregovorima uoči Savjeta Evrope hrvatski predstavnici zatražili su da zaključci EU uključuju poziv na odgađanje izbora u Bosni i Hercegovini dok se ne postigne dogovor o izbornim reform. zakona, saznaje Klik.ba.

Njihov predlog nije prihvaćen, što znači da Evropska unija, zajedno sa SAD, ostaje pri stavu da izbori moraju biti održani kako je planirano – u oktobru ove godine. Savjet Evrope će se danas pozabaviti i političkom krizom u Bosni i Hercegovini, a zaključci će biti objavljeni do kraja dana. Savjet Evrope raspravljao je o dugotrajnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Evropska unija je ponovila svoju posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana.

Zaključak je da lideri u Bosni i Hercegovini treba da pokažu snažnu posvećenost finalizaciji ustavne i izborne reforme, koja je od vitalnog značaja za stabilnost i puno funkcionisanje zemlje, kao i da podrže sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju o statusu kandidata Evropske komisije. Navodi se da je Evropska unija spremna da nastavi svoj angažman na visokom nivou u tom pogledu. Premijer Andrej Plenković je odmah po završetku dijela samita koji se bavio temom BiH dao izjavu novinarima u Briselu. Samit još traje, biće završen popodne.

„Na ovaj način EU je prepoznala ustavnu arhitekturu BiH i tu činjenicu, uz ove zaključke koje je predložila Hrvatska i koje je danas usvojio Evropski savet, pomoći u postizanju konsenzusa o ograničenoj reformi ustavnog i izbornog zakona u BiH. Ovo će biti podsticaj za sve lidere u BiH da ulože napore za postizanje kompromisa jer su oni od vitalnog značaja za stabilnost i funkcionalnost BiH. Takođe, zaključci jasno, na predlog Hrvatske i uz prethodnu vrlo jasnu političku saglasnost najvišeg nivoa u EU, signaliziraju da je EU spremna da se dalje angažuje sa predstavnicima političkih partija u BiH, bilo ovde ili u Sarajevu, da se dogovore.o izbornom zakonu.

Ovo je dobrosusjedski i dobronamjerni napor Hrvatske da pronađe rješenja koja će omogućiti stabilnu BiH. Čini mi se da smo ove sedmice dobili dobar paket, što je snažan podsticaj političarima u BiH“, rekao je Plenković, prenosi Večernji list. Time je nastavljeno lobiranje Hrvatske u institucijama EU po pitanju unutrašnjih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo da su prije nekoliko dana šefovi diplomatija i ministri odbrane zemalja članica EU, na insistiranje Republike Hrvatske, u dokument Evropske unije „Strateški strateški Kompas”. Ovo je izazvalo negodovanje Holandije, Nemačke, Belgije i Luksemburga, koji koncept konstitutivnosti smatraju diskriminatornim. Iako se čini da su pregovori o Izbornom zakonu doživjeli konačni fijasko, lider HDZ-a Dragan Čović najavio je danas da bi mogla doći do nove runde pregovora, ističući važnost ustavnih reformi, a sve uz podršku visokih zvaničnika EU.

Inače, Evropski savet je juče ponovo izabrao Šarla Mišela za predsednika na drugi mandat od dve i po godine, od 1. juna 2022. do 30. novembra 2024. Šarl Mišel je ponovo imenovan za predsednika Samita evrozone za isti period. Juče, prvog dana sastanka, lideri EU usvojili su zaključke o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu. NJima se na sastanku pridružio američki predsednik DŽo Bajden kako bi razgovarali o podršci Ukrajini i jačanju transatlantske saradnje, a kasnije su razgovarali putem video veze sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Kliks

CATEGORIES
Share This