Satler razočaran: Još jedan dan propuštenih prilika

Satler razočaran: Još jedan dan propuštenih prilika

Šef Delegacije EU u BiH i njen specijalni izaslanik Johan Satler izrazio je razočarenje nakon sjednica Domova naroda FBiH i BiH i neusvajanja zakona koji bi značili napredak BiH na putu ka EU.

Četvrtak je bio razočaravajući dan u parlamentima u BiH. Zahtjevi za dodjeljivanje statusa kandidata za BiH uz glasanje protiv ključnih reformi vladavine prava,  napisao je Satler na Tviteru.

Dodao je da BiH nije uspjela uskladiti se s mjerama Evropske unije protiv Rusije koja je, kako je rekao, prije mjesec dana izvršila invaziju na Ukrajinu.

– Usvajanje zakona o zabrana pušenja koji se još neće primjenjivati, znači još jedan dan propuštenih prilika za BiH – kaže Satler.

Delegati Doma naroda usvojili su na sjednici u četvrtak odluku kojom traže dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji i zadužili Savjet ministara da upute tu inicijativu tijelima EU.

Iako su na dnevnom redu bili zakoni koji bi značili ispunjavanje nekih od 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije o tom zahtjevu, oni nisu dobili potrebnu podršku poput Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Delegati su odbili podržati i inicijativu delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) kojim bi se obavezao Savjet ministara BiH da prati politiku Evropske unije u mjerama nasuprot ruske agresije na Ukrajinu, za koju je glasalo šest delegata iz FBiH.

S druge strane, delegati u Domu naroda FBiH usvojili su zakon o zabrani pušenja, ali uz brojne amandmane. Sada bi taj zakon trebao ponovo proći proceduru u Predstavničkom domu gdje bi ga poslanici trebali podržati u istom tekstu kako bi stupio na snagu.

(Fena)

CATEGORIES
Share This