“SAD će nastaviti provoditi sankcije političarima u BiH”

“SAD će nastaviti provoditi sankcije političarima u BiH”

Lideri, kako kaže, moraju preduzeti akciju i ukloniti takve pojedince sa funkcija i iz stranaka.

Evropsko vijeće razmatra da BiH dodijeli status kandidata, ali se postavlja pitanje da li je to samo simboličan korak.

„Mislim da je bilo kakav signal da su te zemlje dobrodošle u Evropu važan, posebno sada, i mi to podržavamo, ali u isto vrijeme to ne bi trebao biti samo simboličan korak.

Ali to nije zadatak Evrope, to je prvenstveno zadatak političkih lidera u BiH da ostvare taj cilj, iako trenutno u mnogim slučajevima ne vidim da to postoji među bh. liderstvom.

Mi podržavamo korake koje je poduzeo visoki predstavnik i on to radi na odgovarajući način”, kaže Gabriel Eskobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije.

Jedan od endemskih problema u BiH i regionu je korupcija. Na pitanje da li će Sjedinjene Države razmotriti dodatne sankcije, Eskobar je odgovorio:

„Apsolutno, Sjedinjene Države će poduzeti dodatne korake ka sankcioniranju korumpiranih elemenata, i lista Ministarstva financija samo pokazuje dubinu korupcije. U BiH, kako smo vidjeli, pojedinci i političari su aktivno sarađivali sa grupama organiziranog kriminala, i ljudi to moraju znati”, istakao je.

Lideri, kako kaže, moraju poduzeti akciju i ukloniti takve pojedince sa funkcija i iz stranaka.

“Sankcije su važno oružje, ali što je još važnije i teže, moramo vršiti pritisak na lokalne lidere da primijene reforme vladavine zakona, kako se zahtijeva, za ulazak u EU.

Korupcija je najveći problem za region i činjenica je, što nisu samo naši već i podaci Transparency Internationala, da su stranke koje su najviše nacionalističke, također, i najkorumpiranije”, kaže Eskobar., prenosi VOA.

(BN  Foto:VOA)

CATEGORIES
Share This