Rat novogodišnjim bilbordima u FBiH Naša stranka: “I Deda Mraz i Bajram, stop podjelama!” SDA: “Šta je sljedeće, slama i jaslice?”

Rat novogodišnjim bilbordima u FBiH Naša stranka: “I Deda Mraz i Bajram, stop podjelama!” SDA: “Šta je sljedeće, slama i jaslice?”

Pravi rat bilbordima sa simbolima Nove godine, Jelkom i Deda Mrazom, odvija se u dvije opštine BiH Zenici u Bužimu, u kojima živi većinsko muslimansko stanovništvo.

Nakon što su se u Zenici pojavili reklamni bilboardi na kojima je pisalo da “Jelka, Deda Mraz i Nova godina nisu deo tradicije islama i Bošnjaka”, a koji su kasnije prefarbani, oglasili su se iz Naše stranke u ovom gradu. Oni čestitaju, kako kažu, odlučnim građanima na buntu i ističu da je ovo veliko ne podjelama.

– Ne oduzimajući pravo bilo kome na mišljenje i zakupljivanje ne baš jeftinih bilboarda, mi u Našoj stranci imamo poruku: Jelka, Deda Mraz i Nova godina jesu i ostaće tradicija građana Zenice! Baš kao što su to Bajram, ramazan, Prvi maj, božići, Uskrs i Vaskrs te brojni drugi praznici koji su Zeničanima i Zeničankama uvijek služili da se što više zbliže jedni s drugima, a ne da se jedni od drugih distanciraju – naveli su iz Naše stranke.

Poručili su da će narod koji je sebe nepovratno ugradio u Zenicu, slaviti u njoj šta on želi a ne šta mu neko kaže da smije ili ne smije.

– Kao i dosad, sve osim podjela – poručili su iz Naše stranke.

Bilbord u Zenici je osvanuo nakon što je sličan u Bužimu uklonjen, a na kojem je pisalo Srećan Božić i Nova godina. Inicijator uklanjanja bilborda u Bužima je bila Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića doživljavajući novogodišnje poruke kao provokacija.

Bilbordom u Bužimu na kojem je pisalo “Srećan Božić i Nova godina”, praznike su čestitali premijer USK Mustafa Ružnić i predsjedavajući skupštine Rasim Halkić.

Čestitka se, međutim, nije dugo zadržala na bilbordu, zbog nezadovoljstvo bužimske SDA, koji su je doživjeli kao provokaciju, jer se, kažu, prvi put pojavila u Bužimu.

Iz SDA Bužima su saopštili da je je to čisto bošnjačka sredina uz zahtjev da se bilbord ukloni hitno o trošku nalogodavca. Uz zahtev da nadležni, koji su inicirali postavljanje ovog bilborda, upute izvinjenje stanovnicima Bužima, iz Opštinskog odbora SDA su poručila da, kako kažu, “ovakva praksa više nikad ne može i ne smije biti ponovljena”. “Jer, ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice, navodi se u saopštenju.

Oba slučaja izazvala su oštra reagovanja za i protiv bilborda. U Bužimu i Zenici živi većinsko muslimansko stanovništvo. Muslimani imaju svoju Hidžeretsku novu godinu i za njih su simboli poput Jelke i Djeda Mraza neprihvatljivi.

Srpska Info

CATEGORIES
Share This