Protesti rudara u Sarajevu: Ako smanje platu, uzeću špagu i objesiti se

Protesti rudara u Sarajevu: Ako smanje platu, uzeću špagu i objesiti se

Više stotina rudara iz FBiH nalazi se pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu na protestima. Imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese. Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštovanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

12:40 – Vlada TK dala punu podršku rudarima u njihovoj sindikalnoj borbi.

12:25 – “Rudar je danas u ovoj državi na posljednjem mjestu, žalosno. Ovdje je Federacija u malom, iz svih mjesta smo došli. Nezadovoljstvo je kulminiralo, mi nemamo kuda. Porodice nam dolaze autima danas. Rudar traži samo dvije stvari, ako je to puno onda nemamo šta pričati“, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata rudnika Kreka u razgovoru za N1.

Izvor : F.Z./ N1

11:55 – “Ako smanje platu na 570, ja ću uzet špagu i objesit se“, kazao je jedan od rudara koji se nalazi na protestima u Sarajevu.

 

11:45 – Rudari poručuju da neće otići dok s njima neko ne razgovara i dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

 

11:35 – Ministar Džindić je krenuo da se obrati rudarima, ali se vratio u zgradu nakon velikog negodovanja rudara s obzirom da se sa ministrom nalazio veliki broj policajaca. Premijer FBiH Fadil Novalić je trenutno u Njemačkoj.

Izvor : foto: F.Z./ N1

11:15 – Protesti su započeli intonacijom himne BiH i bakljadom ispred zgrade Vlade FBiH. Takođe, prisutan je veliki broj pripadnika policije koja osigurava proteste.

11:00 – Počeli su protesti rudara u Sarajevu.

N1

CATEGORIES
Share This