Primitivni politički populizam uništava privredu BiH

Primitivni politički populizam uništava privredu BiH

Gavran ističe da je najveća opasnost i rizik da u nekom daljem narednom periodu naša ekonomija ponovno padne u fazu stagnacije i potom recesije leži u domaćim nepovoljnim uslovima poslovanja koji usporavaju ekonomski oporavak, otežavaju dalji rast i razvoj i neminovno ograničavaju potencijale koje imamo.

– Nesposobne i neefikasne institucije vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini nam nude najprimitivniji politički populizam i skretanje pažnje sa stvarnih problema poput pandemije, korupcije i ekonomske krize, što sve skupa kumulativno vodi ka daljem urušavanju ionako nefunkcionalnog sistema, kazao je u intervjuu za CAPITAL ekonomski analitičar Igor Gavran.

On ističe da je najveća opasnost i rizik da u nekom daljem narednom periodu naša ekonomija ponovno padne u fazu stagnacije i potom recesije leži u domaćim nepovoljnim uslovima poslovanja koji usporavaju ekonomski oporavak, otežavaju dalji rast i razvoj i neminovno ograničavaju potencijale koje imamo.

“Politička i ukupna društvena nestabilnost i odsustvo ekonomskih reformi odvraćaju potencijalne ulagače i vode nas iz krize u krizu, što puno više i dugoročnije šteti našoj ekonomiji od pandemije, inflacije ili bilo koje druge relativno kratkotrajne pojave izazvane vanjskim faktorima”, kaže Gavran.

On je mišljenja da je naša najveća opasnost da ostanemo neprivlačni ulagačima koji mogu donijeti kapital i nove tehnologije, zaposliti naše građane i kreirati novu vrijednost u Bosni i Hercegovini, bez obzira iz kojih država oni bili.

“Paranoična upozorenja na neku imaginarnu opasnost koja prijeti Bosni i Hercegovini od ekonomskog uticaja Rusije i Kine su kombinacija iracionalne hladnoratovske retorike kojom se pravda širenje vlastitog uticaja i jednostavne ekonomske konkurencije. Mislim da Bosna i Hercegovina mora učiniti sve da privuče dobronamjerne ulagače iz cijelog svijeta i da ne smije diskriminisati bilo koga”, kazao je Gavran.

Prema njegovim riječima, veća ulaganja i ekonomski angažman iz drugih zemalja ne samo da neće odvratiti od saradnje EU, SAD i druge koji na ovu “opasnost” upozoravaju nego će naprotiv stvoriti pozitivan pritisak na njih da se više angažuju i ponude bolje i više nego što sada nude i sami ulažu više.

“Ako smo potpuno ovisni o jednom tržištu i jednom području kao što najvećim dijelom sada jesmo o EU, jako smo slabi i ranjivi na svaku krizu u tom području i na svaki uticaj s te strane. Ako proširimo krug partnera i tržišta s kojima poslujemo, jačamo otpornost naše ekonomije i umanjujemo rizik destabilizacije”, kazao je on.

Gavran smatra da je privlačenje ulaganja i jačanje ekonomske saradnje sa Rusijom i Kinom velika prilika za Bosnu i Hercegovinu, a nikako opasnost.

(BN)

CATEGORIES
Share This