Poruka iz SAD-a: Povlačenje će oštetiti Srpsku

Poruka iz SAD-a: Povlačenje će oštetiti Srpsku

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar,  je održao brojne sastanke sa zvaničnicima u glavnom gradu BiH.

Tim povodom objavljene se i glavne informacije na Twitteru profilu Ambasade SAD u Sarajevu:

– Zamjenik pomoćnika sekretara Eskobar podsjetio je članove Predsjedništva BiH i predstavnike parlamenata BiH i FBiH o potrebi uvjeravanja građana u opredijeljenost za mir i napredak BiH kao jedne suverene države. Dijalog i rad kroz institucije na vladavini prava, izbornim i ekonomskim reformama izgradiće funkcionalniju BiH u kojoj oba entiteta i Brčko Distrikt napreduju, a vlast na svim nivoima je sposobna za izvršavanje obaveza i evropsku perspektivu.

Svi u BiH imaju garanciju SAD-a za Dejtonski mirovni sporazum i snažnu podršku za borbu protiv zajedničkog neprijatelja korupcije i izgradnju, korak po korak, međusobnog povjerenja i većeg prosperiteta. Zapadni Balkan ima veliki ekonomski potencijal koji se najbolje otvara kroz regionalnu ekonomsku saradnju i ispunjavanje evropskih standarda.

Razgovor o povlačenju iz institucija na državnom nivou stvara regulatornu i pravnu nesigurnost koja će oštetiti Republiku Srpsku i potkopati ekonomske izglede BiH i regiona. Svima je u interesu da se vrate za sto, navedeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

(Vijesti.ba  Foto:Twiter)

CATEGORIES
Share This