Političari iz BiH pozvani da blisko sarađuju sa OHR-om

Političari iz BiH pozvani da blisko sarađuju sa OHR-om

Pozivamo Evropsku uniju i države članice da podrže Bosnu i Hercegovinu u provođenju 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, u skladu sa načelima EU-a i odlukama međunarodnih i ustavnih sudova, kako bi se pokrenuli naprijed prema statusu kandidata

Pozivamo lokalne vlasti i političke predstavnike da blisko sarađuju sa Evropskom unijom, međunarodnom zajednicom i Kancelarijom visokog predstavnika.

Ovo je navedeno u Deklaraciji EPP-a EU-Zapadni Balkan koja je usvojena danas u Sloveniji.

U Deklaraciji je ponovljena “snažna i nedvosmislena podrška vjerodostojnom procesu proširenja i pristupanju Evropskoj uniji za šest zapadnobalkanskih partnera”, a ponovljeno je i da budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji.

Naznačena je potreba zemalja Zapadnog Balkana za jačanjem dobrosusjedskih odnosa i regionalnu stabilnost kao prioritetom, te da se suverenitet i integritet svake zemlje Zapadnog Balkana moraju u potpunosti poštovati.

U Deklaraciji je navedeno i da su se lideri EPP-a sastali u Ljubljani i dogovorili izjavu i o nekoliko tačaka. Prva od njih je da se mora ojačati povjerenje među partnerima sa Zapadnog Balkana – među svim političkim strankama i akterima, interno i eksterno, uključujući vis-à-vis EU.

Pominje se jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, nezavisnost pravosuđa i sloboda medija.

– Cijeli proces integracije u EU je zajednička odgovornost – dodaje se, i ističe da odnosi moraju biti zasnovani i na iskrenoj i bliskoj saradnji.

Navodi se i da su uvjereni da EU mora krenuti ka održavanju redovnih samita EU-Zapadni Balkan.

– Pozivamo na povećanje prisustva EU na terenu – uključujući posjete, misije i predstavništva – i istovremeno ohrabriti naše partnere sa Zapadnog Balkana da upoznaju svoje kolege i zainteresovane strane u Briselu i širom Evropske unije – piše u Deklaraciji koja se dotakla i svake pojedine zemlje Zapadnog Balkana.

– Potrebna je jača regionalna otpornost prema trećim akterima, čiji su interesi i akcije često suprotstavljene vrijednostima EU i politici integracije u EU. EU treba jasno pozicioniranje u odnosu na konkurente poput Kine, Rusije, Turske i drugih; koordiniraniji pristup sa SAD će biti od velike pomoći – navedeno je.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This