Papić: „Baš ih briga za ekonomiju“ 

Papić: „Baš ih briga za ekonomiju“ 

Savjet ministara BiH donio je odluku o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza za period april-juni ove godine, čime je nastavljena stara praksa koja traje od prošle godine koju je BiH, takođe, “provela” na privremenom finansiranju.

Ako se uzme u obzir činjenica da u prošloj godini zbog političkih blokada uopšte nije bio usvojen budžet institucija BiH, već je cijelu godinu bila na snazi Odluka o privremenom finansiranju, a da je kriza prelivena i na ovu godinu, upitno je da li će i ove godine budžet biti usvojen.

Iako je ovo sve u skladu sa zakonom, analitičari ističu da je nastavak privremenog finansiranja institucija na nivou BiH izuzetan ekonomski presedan i ima niz negativnih posljedica.

Podsjećaju da se zbog privremenog finansiranja otvaraju pitanja u vezi projekata, funkcionisanja institucija, novih zapošljavanja, što kao posljedicu ima stagniranje države i smanjivanje njenog ekonomskog rejtinga.

– Ovo je veoma loša situacija iz nekoliko ozbiljnih razloga. Prvo, privremeno finansiranje znači da se nastavljaju budžeti koji su bili 2020. godine. Dakle, nije moguća nikakva korekcija budžeta u odnosu na aktuelne ekonomske probleme – kaže za Srpskainfo ekonomski analitičar Žarko Papić.

Dodaje da je to jedna statična situacija čime definitivno nestaje bilo kakva mogućnost ekonomske politike.

Papić kaže da je privremeno finansiranje rezultat krajnje neodgovornog ponašanja svih u vlasti.

– Dakle, ovdje govorimo o statičnosti budžeta i nemogućnosti da se bilo šta promijeni ili unaprijedi ekonomska politika. To samo pokazuje da je vlast baš briga za građane BiH – ističe Papić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This