Panika u CIK-u zbog novca za izbore

Panika u CIK-u zbog novca za izbore

Centralna izborna komisija BiH zvanično je zatražila hitan sastanak sa rukovodiocima Parlamenta BiH da bi bila utvrđena finansijska podloga za oktobarske lokalne izbore jer budžet na tom nivou vlasti nije usvojen, tako da nedostaju milioni maraka za sprovođenje izbora, a stanje je zabrinjavajuće i na adresama pojedinih opština i gradova.

Pripreme za izbore novih gradonačelnika, načelnika te lokalnih odbornika u Republici Srpskoj i FBiH počele su prošlog mjeseca, kada je CIK usvojio planove nabavki glasačkih listića i ostalog materijala, teških oko tri miliona maraka.

Računice pokazuju da će za sprovođenje lokalnih izbora biti potrebno oko devet miliona maraka, od čega oko 4,1 milion treba da bude odobreno iz budžeta institucija BiH za 2020. godinu, koji još nije usvojen, a ostatak u budžetima lokalnih zajednica u Srpskoj i FBiH za ovu godinu.

Nova izborna trka treba da počne u prvim danima maja kada CIK BiH mora, u skladu sa izbornim pravilima, da raspiše lokalne izbore na kojima će desetine hiljada kandidata juriti glasove birača u oktobru.

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić rekao je juče “Glasu Srpske” da za 60 dana raspisuju izbore i da tada mora biti sve spremno, uključujući i podzakonska akta. Potvrdio je da su članovima kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda u Parlamentu BiH uputili pismo sa zahtjevom da bude što prije održan sastanak s njima, predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom.

– U velikoj smo neprilici jer nema budžeta, a to direktno znači da još nema novca za potrebe sprovođenja izbora. Već smo preduzeli određene korake, donijeli odluke o javnim nabavkama, a novca ima samo u nacrtu koji još nije usvojen. Treba nam novca kao i norme za sprovođenje izbora u Mostaru. Očekujemo poziv i da pitanje finansiranja riješimo barem iduće sedmice – rekao je Petrić i dodao da su to pismo poslali i na adrese u BiH.

Pitanje izbora je, kaže, jedno od fundamentalnih.

– Sredstava i normi mora biti. Iz budžeta institucija BiH obezbjeđujemo pola novca, a ostatak lokalne zajednice. Imamo trenutno oko 20 lokalnih zajednica koje nisu usvojile budžet. Neke jesu, ali nisu predvidjele novac za izbore. Za Republiku Srpsku to ne bi bio problem, obratili bi se Vladi Srpske jer za to postoji osnov, ali je daleko složenija situacija u FBiH te i tu moramo da rješavamo probleme ili su izbori neizvjesni. Mnogo je sada na terenu stvari koje mogu negativno da utiču na izborni proces – naglasio je Petrić.

Prema Izbornom zakonu BiH, lokalne zajednice, između ostalog, dužne su da iz budžeta izdvoje novac za naknade članovima izbornih komisija kao i za naknade biračkih odbora. U Srpskoj su bez budžeta u ovu godinu ušle tri opštine, odnosno Teslić, Bileća i Kostajnica, a razlog je politička klima. Sličnih situacija je bilo i u ranijim izbornim godinama. Tada su iz CIK-a isticali da, u slučaju da lokalne zajednice nisu u stanju da finansiraju izbore, njihove troškove treba da preuzme budžet RS ili FBiH.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su ranije kazali da BiH može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine.

Zaduženje kod banaka

Branko Petrić je ocijenio da je potrebno tražiti trajno rješenje kako bi se znalo šta i kako kada je izborna godina, a novca nema. U Rusiji, kaže, gdje ima dosta izbora u godini, zakonom je definisano da se tamošnja izborna komisija može zaduživati kod komercijalnih banaka na teret budžeta one zajednice za koju se izbori sprovode.

– Ako regija ili oblast nema obezbijeđena sredstva, na teret njihovog budžeta izborna komisija sprovede izbore. To je jedan od modela. Moraće se neke stvari utegnuti i kod nas – zaključio je Petrić.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS