Otvorena tvornica stiropora od sedam miliona, posao za 70 radnika

Otvorena tvornica stiropora od sedam miliona, posao za 70 radnika

Nova tvornica stiropora otvorena je u proteklu subotu u Cazinu i radi se o investiciji domaće kompanije „Halko“, koja se u poslijeratnom periodu uspješno bavi proizvodnjom i prodajom termoizolacionih materijala.

Prema riječima vlasnika Hakije Halkića, radi se o investiciji vrijednoj sedam miliona maraka s modernim postrojenjima, koja zadovoljavaju sve evropske standarde.

On kaže kako će u ovom proizvodnom pogonu biti zaposleno 70 radnika.

„Proizvodnjom stiropora bavimo se već punih 28 godina i ovim praktično uduplavamo naše dosadašnje kapacitete. Izvozimo na domaće tržište, ali i u zemlje Evropske unije već godinama, a naši poslovni komitenti su prepoznali kvalitet naših proizvoda“, istakao je Halkić.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević pozdravio je realizaciju ove investicije, te istakao kako se ovako jača lokalna ekonomija.

„Na ovakav način jačamo pretpostavke da ljudi mogu živjeti od svoga rada i da mogu graditi vlastitu budućnost na ovim prostorima. To je veoma važno u trenutnim okolnostima kada se dešavaju intenzivne migracije. Nama u prioritetu mora biti otvaranje novih radnih mjesta“, istakao je Ogrešević.

Prema njegovim riječima, gradska administracija je u proteklom periodu učinila sve kako bi investitoru olakšala gradnju novog proizvodnog pogona.

Svečanom otvorenju nove fabrike prisustvovao je i Mustafa Ružnić, premijer USK, koji je istakao kako će podrška privrednom sektoru ove godine biti u fokusu vlade kojoj je na čelu.

„Mislim da se Unsko-sanski kanton mora snažnije okrenuti ka ekonomiji, jer samo tako možemo jačati cijelo društvo. Od viših nivoa u državi očekujem da konačno ovom kantonu posvete više pažnje i daju mu ono što mu pripada“, kazao je Ružnić.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This