Okvirni budžet BiH danas u Savjetu ministara

Okvirni budžet BiH danas u Savjetu ministara

– Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara uputiće danas Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara u dalju proceduru dokument okvirnog budžeta od 2022. do 2024. godine i ovogodišnjeg budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija i trezora saopšteno je ranije da će dokumenti biti predati Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima i posljednjih kontrola sadržaja budžeta.

Na osnovu Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora samo je tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

Nakon što Savjet ministara usvoji nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, on se upućuje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 КM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 КM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Podsjetimo da je BiH prošlu fodinu završila na privremenom finansiranju, jer vladajući nisu bili u stanju da se dogovore oko budžeta. Identično je počela i ova godina.

(BN)

CATEGORIES
Share This