OHR: Finansiranje izbora više nikada neće doći u pitanje

OHR: Finansiranje izbora više nikada neće doći u pitanje

Iz OHR su oglasili povodom iznošenja tvrdnji da će i pored odluke Kritijana Šmita od 7. juna o finansiranju izbora stranke i dalje moći blokirati izbore i igrati “budžetske igrice”.

Iz OHR naglašavaju da odluke visokog predstavnika od 7. juna 2022. godine osiguravaju da ni za privremeno finansiranje državnog budžeta, ni finansiranje izbora više nije potrebna odluka Savjeta ministara, nego da oba procesa teku automatski.

“Dakle, finansiranje izbora, funkcionisanje državnih institucija i isplata plata državnim službenicima nikada više neće biti dovedeni u pitanje zbog neusvajanja državnog budžeta”, stoji u objavi OHR-a.

Šmit je koristeći Bonska ovlaštenja  nametnuo finansiranje izbora 2022. godine, nakon što vladajuće stranke nisu osigurale potrebna sredstva za Centralnu izbornu komisiju. Odluka je izmjenila i odredbe zakona kako se slična situacija ne bi više ponavljala.

U slučaju da nekada u budućnosti ne bude usvojen budžet za fiskalnu godinu u kojoj se održavaju izbori, institucije će morati obezbijediti sredstva za vrijeme privremenog finansiranja, bilo iz viška prihoda nad rashodima, tekućih rezervi ili bilo kojeg drugog izvora.

Ovo je suštinski najvažniji detalj u odluci Šmita jer stranke na državnom nivou više neće moći finansijski blokirati funkcionisanje institucija, prenosi,Klix.

Bn

CATEGORIES
Share This