Oglasio se Šmit: Akti NSRS prijetnja stabilnosti u BiH

Oglasio se Šmit: Akti NSRS prijetnja stabilnosti u BiH

“Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja”, naveo je Šmit u pisanoj izjavi.

– Snažno osuđujem akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak, 10.12.2021. Usvojeni zaključci obvezuju vlasti Republike Srpske na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir. izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Prema njegovim riječima, radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana prijetnja su stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske.

“Liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog. To je bit demokratije i to je ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionisale u interesu svih građana”, kazao je Šmit i pozvao na puno poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

“Sve strane moraju djelovati unutar ovoga okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke.Građani Bosne i Hercegovine žele mirnu i prosperitetnu budućnost. Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja”, naveo je Šmit u pisanoj izjavi.

Narodna skupština Republike Srpske sonijela zaključke  o vraćanju nadleđnosti s nivoa BiH u oblasti finansija, bezbjednosti i pravosuđa.

(BN)

CATEGORIES
Share This