Novi protesti u Sarajevu zakazani na tri lokacije: Sad kad su raspakovali Dejton bio bi red…

Novi protesti u Sarajevu zakazani na tri lokacije: Sad kad su raspakovali Dejton bio bi red…

Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku, naveli su

Novo okupljanje neformalne grupe građana ReSTART BiH zakazni su za 9. maj 2023. godine na Dan pobjede nad fašizmom.

Prvobitno su, kako kažu,  planirali da taj događaj održe u Tuzli i da tako nastave širiti ideju građanskog modela uređenja države.

– Tuzla se godinama predstavljala kao slobodarski, antifašistički i multietički grad tako da smo turneju obilaska bh gradova trebali nastaviti upravo tamo na taj datum. Ipak, zbog aktuelne situacije smo prinuđeni ponovo ostati u Sarajevu na jednoj od tri lokacije (a vrlo moguće i sve tri). Američka ambasada, Delegacija EU i naravno nezaobilazni OHR – kažu iz ReStarta.

Kažu da su njihovi protesti ranije bili reakcioni, ovaj put su se odlučili da ponude konkretno rješenje za odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Sada kada su raspakovali Dejton, oni koji odlučuju o našoj državi, bio bi red da prime građane i da nam ponude odgovore za ovo do sada što su poduzimali, a mi ćemo njima nekoliko rješenja kako bi država mogla normalno profunkcionisati. Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku. Ne želimo da zauvijek ostanemo država slučaj. Slučaj koji je pod poluprotektoratom. Zašto naglašavamo to ‘polu’, a ne samo protektoratom. Pa zato što u protektoratu, protektor (u ovom slučaju Schmidt) je onaj koji ima odgovornost. A svjedoci smo da u našoj državi, ništa, apsolutno ništa ne funkcioniše i za to niko ne odgovara – kažu.

Prvo rješenje koje nude je vraćanje na izvorni Ustav RBiH. Drugo rješenje je prijedlog Azre Zornić – Municipalizacija. Državno uređenje sa dva nivoa. Država i općina i treće rješenje koje spremaju će otkriti 9.maja.

Unaprijed ćemo poslati pisma namjere na spomenute adrese, kako bi visoki zvaničnici planirali da nas prime devetog maja, a o odgovorima ćemo obavijestiti javnost – zaključili su.

(Oslobodjenje)

CATEGORIES
Share This